Kultúra

A tévében: emberléptékű és univerzális dolgok

Földünk kapcsán több műsort is láthatunk pro és kontra, de elgondolkodhatunk gúzsba kötött fantáziánk sorsán is.

20:00, National Geographic, Mindennapi tudomány VII: Miként pusztítsunk el egy bolygót?
A pesszimistábbaknak ajánlható ez az ismeretterjesztő műsor, meg az elégedetlenkedőknek. Hisz a Földet már nem is olyan egyszerű fölrobbantani, már egy Mars-méretű bolygóval való összeütközést is túlélt! Azért a műsor címe és témája elég viccesen néz ki egymás mellett, mindennapi tudomány címszó alatt a rántott hús sütésének fizikáját tudnám elképzelni, mintsem egy bolygó megsemmisülését, persze van olyan rántott szelet, amely a benne felhasznált olaj- és panírmennyiséggel már komoly károkat tudna tenni Föld épségében

20:40, Digi Sport Plusz, Napoli-Cagliari
A Nápoly szárnyal, a BL-ben legutóbb a Chelsea-t verte 3-1-re, az olasz bajnokságban pedig ötödik. Most pedig azt a Cagliarit fogadja, amely tíz hellyel áll mögötte. A San Paolo stadionban mindig hatalmas a hangulat (ha nincsenek vendégszurkolók, a rivális nápolyi szurkolói csoportok egymással rivalizálva robbantják fel az arénát). Szóval egy dolog biztos: a fociünnep, és hogy vagy Lavezzi vagy Cavani gólt lő – utóbbi már tizedik 52 góllal a klub góllövőinek örökranglistáján, ahol Diego MArdona egyébként csak a 3.


21:20, Spektrum, A Naprendszer hét csodája

Optimistáknak pedig itt van ez a másor, mely a Napunk körüli bolygókról válogat szépséges természeti képződményeket. S ha a központi Nap most épp rekord nagyságú kilövellést is készül felénk küldeni, azért elég szép helyen élünk – Földön belül és kívül. 

21:30, Duna TV, Az irányítás határai
Jim Jarmusch filmje egy magányos ember történetét mondja el, akinek megbizatása van, ám ezt leginkább kávézgatással és találkozásokkal éri el. Használja a fantáziáját – kulcsmondat ez képekkel,információkkal teli korunkban, ahol mindent megmutatnak nekünk, ahol a tények és az adatok a memóriánkkal együtt mindig kéznél lévő, technikai eszközökkel elérhető információként léteznek. Ebben a filmben a néző magára is kell hagyatkozzon, nem segít neki a google, a net, az okostelefon. A címbeli szókapcsolat ránk vonatkozik – innentől fogva szabadok vagyunk. Tessék használni a fantáziát.

0:25, m2, Miss Pettigrew nagy napja
Amolyan angolos történet, tehetséges Miss Ripley-szerű, Hiúság vására-féle, a kisember felemelkedésének története ez a film. Csak itt az irónia és a mizantrópia helyett a romantikán van a hangsúly. Az második világháború előtt egy nevelőnőnek kell elhelyezkednie, szerencséjére bekerül egy gazdagabb családba, ahol egyre feljebb emelkedik, de őt is be akarják hálózni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik