Kultúra

A tévében: radikális változások

Egy élősködővel együtt klónozzák az egyiket, egy légiszerencsétlenséget kell túlélnie másoknak, ősemberként él a többi - van mit megszokni.

21:00, film+, Alien4 – Feltámadás
A film+ erősen tréningezi a nagyérdeműt az új Ridley Scott-féle Alien-előzményfilm, az (Amerikába mindenképp) augusztusban érkező Prometheus befogadására. David Fincher után ismét egy igen kiváló rendező kapott lehetőséget a negyedik rész megvalósítására: Jean-Pierre Jeunet, az Amélie csodálatos élete alkotója. Ripleyt ebben az epizódban 200 évvel a halála után klónozzák, de nemcsak őt, hanem a benne rejlő Idegent is. Da capo al fine – azaz ismét elölről: a kiszabadult klónozott alienek ott kezdik, ahol abbahagyták, és Ripleynek megint erős déja vu-élménye lesz… A film, bár óriási technikai-látványapparátust mozgattak meg a kedvéért (pl. két hétig tartó víz alatti forgatás, mely alatt Winona Rider és Ron Perlman is volt életveszélyben, Sigourney Weaver pedig megtanult félpályáról kosárba dobni – utóbbi gázsija (11 millió dollár) egyébként több volt, mint az első Alien-film teljes költségvetése, az operatőr pedig a Jeunet-filmek és pl. a Fincher-féle Hetedik operatőre, az iráni származású Darius Khondji volt), igazából nem volt sikeres, a rajongók nem szerették annyira. A filmben természetesen megjelenik Jeunet kedves színésze, Dominique Pinon, akinek vasárnap volt az 57. születésnapja.

21:00, TV2, Ütközéspont
Aki ellenben a jövőben játszódó klóntörténet helyett egy mai, az autós közlekedéshez kötődő drámát látna szívesen (ez a budapestieknek elég mindennapos trauma) az ezt a filmet fogja választani – azaz hogy viselkedik dugóban Ben Affleck és Samuel L. Jackson. A két vezető a bíróságra igyekszik, élet és halál kérdése nekik a pontos érkezés, de ebben megakadályozza öket egy kisebb baleset. Avagy ez a film lenne Török Ferenc Koccanásának előképe? A nagy autós dráma mellékszereplői sem akárkik: Toni Collette, Amanda Peet, Sydney Pollack. A rendező Roger Michell pedig leginkább vígjátékairól ismert: Sztárom a párom, Ébredj velünk, Vénusz.


21:30, Duna TV, Az utolsó kalandor

Az mindig szép gesztus, amikor valaki eljátszhat egy idős szerepet abban a történetben, amiben egykor ő volt a fiatal karakter. Jean-Paul Belmondo így követi mondjuk Turay Ida példáját, aki a Janikában huszonéves kora után 80 körül is részt vehetett. A film előzményében 1963-ban játszotta a fiatal sofőrt és mindenest, aki mindenhová elkíséri az öreg simlis üzletembert, most (2001-ben) pedig az utóbbit. Az előbbit pedig a Taxi filmek Samy Nacerije.

21:35, Story4, Lost- Eltűntek
A rajongóknak nyilván bőrkötésben van a polcukon az összes széria, és ők különben sem tévében nézik a sorozatokat, úgyhogy mondjuk úgy, újszülötteknek és lelkes koca-sorozatnézőknek, avagy akik csak lemaradtak egykor – íme itt az egyik legsikeresebb, ún. high-concept (azaz nem gagyi, hanem játékfilm minőségű) sorozat első évadának első része (amit még 120 követ 5 másik évadra elosztva) – a gép lezuhant, az alkotó (a büszke J. J. Abrams) pihen.

22:00, Discovery Channel, Kíváncsiság
Ma mindenki arról beszél, az ősember étrendje az igazán természetes, és az ember genetikailag kifinomult emésztőrendszerének megfelelő, illetőleg a civilizáció sokkal károsabb és mocskosabb, mint a primitív életforma – de hogy életek valójában az ősemberek? És mi ezt ma mennyire bírnánk? Tizen kipróbálták, amit a kamera megörökített, és mi most megtekinthetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik