Kultúra

A tévében: ugyanaz, másképpen

Slágermúzeum szerelmes filmben, börtönfilm alien-moziban, karatefilm farmerek közt, 1979 1868-ból nézve, Elvis a parkolóautomaták szemszögéből.

20:50, Filmmúzeum, Moulin Rouge
Ma épp nincs egy tehetségkutató műsorunk sem a tévében (a köztévé állítólag profi műsorkészítők által összeállított mindennapi adását most nem veszem ide), úgyhogy aki régi slágerekre vágyik, ezt a filmet érdemes megnéznie. Jó, itt nem a Gyöngyhajú lány vagy a Hotel Menthol hallható, hanem olyanok, mint a Roxanne vagy a This is your song, ráadásul nem a sarki Magdika, hanem hétpróbás rocksztárok előadásában, miközben még egy szerelmi történet is megy Ewan McGregor és Nicole Kidman teátrális alakításában. Hát nem gyönyörű? Igazi látványorgia a 19. század végi Párizsában 127 percben.

21:00, film+, Alien 3 – A végső megoldás: Halál
Az egyik legmostohább sorsú cím a magyar filmes címadás történetében A nyolcadik utas a halál, amit az bizonyít, hogy mennyi kilométeres szenvedést eredményezett a széria utána következő darabjainak. Amilyen nyakatekert lett ez a cím, olyan furcsa, kitérőszerű lett ez a rész is, melyet egy fiatal rendező csiálhatott első filmként. David Fincher tehetségét még gúzsba kötötte a franchise (meg is tagadta a filmet, a vágás már nélküle zajlott), de az biztos, hogy nyomasztó, fojtó légkörű lett a fegyenctelep-bolygón megesett alien-kaland. A kopasz Sigourney Weaver egyébként nem vált meg a hajától, mivel kétéves kislánya nem akarta kopaszon látni, így parókát viselt.


21:00, TV2, Rajtaütés

A B-filmek hamisítatlan zamat érződik a következő tartalomismertető mondatokon: “Marcus Raynek, a dörzsölt üzletembernek a fülébe jut, hogy az orosz maffia mikroméretű bombákat akar a feketepiacra dobni. Közben az egyik farmergyártó cég értékesitési igazgatója, Karen Leigh azzal gyanúsítja meg Rayt és társát, Tommy Hendrickset, hogy hamisítják a farmereket. Az ellenfelekből azonban hamarosan szövetségesek válnak, amikor kiderül, hogy az oroszok a mikrobombákat a becsempészett, hamis farmerekbe tették.” Ki tudja, milyen kiskapuk, ismeretségek okán kerülnek a minibombák a farmerekbe, az meg szintén érdekes, hogy mit keres ebben a filmben a nimbuszát egyre inkább aprópénzre váltó Jean-Claude Van Damme. Talán azt a(ki tudja mennyire szándékos) öniróniát, ami miatt ezt az arubai filmet oly sokan szeretik a mai napig.  

21:30, Duna World, Ingyenélők
A 70-es évek végén, 80-as évek elején divat volt 1848-49-ről, illetve a kiegyezésről filmet csinálni, a képes beszéd, a jelenről, közelmúltról, 56-ról való sorokközti kommunikáció része volt. Az Ingyenélők a kiegyezés utáni időszakot idézi meg, a forradalmat sokak szerint eláruló konszolidációs idők parazita alakjait – ami nyilván szólt 1979 Magyarországának is. Hajdufy Miklós tévéfilmjének Darvas Iván, Szemes Mari, Schütz Ila, Hegedüs D. Géza játssza a főbb szerepeit.

21:35, Duna TV, Nyakig a pácban
Végül egy angol vígjáték szokás szerint szatirikus elemekkel – kicsit mintha egy orosz 19. századi csinovnyik-novellát kombinálnánk egy Monthy Python-jelenettel. Gemma közterület-fenntartó, a parkolóautomatákból szedi össze az aprópénzt. Olykor egy kicsit lecsap belőle, mivel szenvedélyes Elvis-rajongó, aztán egyre többet és többet – a végén pedig ott áll megfürödve egy rakás Elvis-relikviával. A hiány lassan feltűnik másnak is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik