Kultúra

A tévében Moulin Rouge, operett, meztelen ávós

Este kilencre három filmet is ajánlunk, előtte alkohol, utána dúl a testiség.

Kezdjük egy technikatörténeti érdekességgel, bemutatunk egy whiskey-gyárat (mint tudjuk, az ír vagy amerikai gabonapárlatokat írják whiskeynek, a többi whisky), ami az egész világot ellát egy bizonyos márkával, aminek a nevét nem írjuk le, de egy név, és fekete a címkéje. Hogy egy gyár hogy képes ennyi mennyiségű és minőségű whiskeyt legyártani, megláthatjuk a Gyáróriások IV. című műsorból, 20:00-tól a National Geographicon.

Este kilencre három választásunk is van:

-2001-re Baz Luhrmann a csúcson volt: a Romeó és Júlia után volt, melyben Leonardo DiCaprio a fiatal Claire Danes-re hajt Verona Beach-en, ahol épp tombol a bandaháború és a posztmodern. A Moulin Rouge pedig nagyjából olyan lett, amit egy operetthajlamú, magát fifikásnak és kifinomultnak érző rendező a csúcson művelhet: neobarokk, brutális látványorgia, egy szándékoltan nyálas, de kikacsintő, kikacsintóan nyálas musical, amelyben mindenki elénekli a másik számát David Bowie-tól Bonón át Beckig, Craig Armstrong hangszerelésében, és persze a hősszerelmes Ewan McGregor is megszenved Nicole Kidmanért, aki a címbeli mulatóban arról dalol keserű könnyekkel a szemében, hogy a gyémánt a lányok legjobb barátja. Amolyan “tudom, hogy tudod, hogy ez csak egy ironikus dolog, de azért úgy csinálom meg, hogy a végén elsírd magad”-játék. Olyan film, amivel társaságban két földimogyorós ropogtatás közt lehet villogni. Szóval Baz Luhrmann, 21:00, Filmmúzeum.

-Autonóm rendező, ezért nyilván neki is kérdéses volt, hogy a más forgatókönyvéből elkészítse-e a Lélegezz! című filmet, de mivel önmagával is maximalista, biztos kiszállt volna, ha vállalhatatlan kompromisszumot kellett volna kötnie – hiába, Balthasar Kormákur komplikált ember. A csavaros filmekről (Vérvonal, Fehér nászéjszaka) és a Titanic Filmfesztiválról ismert rendező ezúttal sem csinált tinivígjátékot, egy tüdőtranszplantációra kislány szülei a végső elkeseredésükben egy mexikói orvoshoz fordulnak, akinél hamarabb kerülnek sorra, mint Amerikában, de nagyobb a kockázat is, mivel az orvos illegális műtéteket végez. 21:00, Film+

-Azt kell mondjuk, az Üvegtigris 3. sikeres harmadik rész volt, nem puszta felvizezése az első résznek, hanem átgondolt és okosan végigvitt fejlesztések, változások jellemezték. Nem így a második részt, az Üvegtigris 2. dühítő volt, megúszós, olcsón kaszálni akarós másolata az elsőnek. Ma ezt láthatjuk, de ne csüggedjenek. 21:00, TV2

Végül egy kis retró, avagy hogy politizált a magyar filmes politikai szatíra nagymestere 1984-ben, aki mindig tudta, meddig lehet elmennie (főleg miután 1969-es filmjét, A tanút évekre betiltották): Bacsó Péter a kitelepítésekről és az 50-es évekről forgatott drámár Te rongyos élet! címmel, melyben Kern András, Rubold Ödön, Szacsvay László, de még inkább Udvaros Dorottya alakít nagyot, hogy Bezerédi Zoltánról már ne is beszéljünk, akit először láthatott az ország egy szál lúdtalpbetétben – szigorúan 16-os karika. 21:30, Duna TV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik