Kultúra

A tévében: világok összecsapása

Ügynökök, valós és álomvilágok, örökéletű harcosok, házassági szokások mennek ma ölre.

Érdekes pályaút: megrendezni a Sátán földi eljövetelét bemutató Oment, illetve a Halálos fegyver szériát,illetve részt venni a Szabadítsátok ki Willyt! delfinfilm létrejöttében – Richard Donner nem az a kifejezetten egyprofilú filmes. A Bérgyilkosok is érdekes produkció: az 1995-ös film Antonio Banderas, Julianne Moore és Sylvester Stallone játszik együtt, a történetet a két Wachowski-fivér írta (ma már fiú-lánytestvérek), az operatőr pedig Zsigmond Vilmos volt. Egy régivágású, még hidegháborús bérgyilkos és egy új, törtető fajta összecsapásáról van szó a filmben amúgy. 21:10, Viasat3.

Mindenki szerett volna már egy sorozat világába kerülni, belerepülni a karakterek közé – ez adatik meg Davidnek (Tobey Maguire) és Jennifernek (Reese Witherspoon), akik a Pleasantville nevű fekete-fehér sorozatba kerülnek egy fura tévészerelő jóvoltából. A tökéletes világ, ahol mindig minden jó (Pleasantville annyit tesz Kellemesvásárhely) egyszeriben felbolydul a látogatóktól, s kiderül, ott sem minden (fekete-fehér) fenékig tejfel. Gary Ross forgatókönyvíró első rendezése 1999-ben három kisebb Oscar-jelölést is kapott, a felsoroltakon túl pedig William H. Macyt és Jeff Danielset kell megemlíteni a szereplők közül. 21:35, Duna TV.

Amikor 1986-ban a Queen Magyarországon koncertezett, a Kind of Magic turnéval járták a világot. Ez a lemez lényegében a Hegylakó című film zenéjét takarta (a dalok fele a filmzene, melyeket az elkészült filmfelvételek láttán ihletődve írt az épp újult erőre kapó Queen), így tulajdonképpen a Hegylakó különleges film, hisz zenéjével a vasfüggöny mögötti első szuperkoncerthez kötődik. Amúgy is izgalmas volt akkoriban a téma, a halhatatlan harcosok versengése, melynek végén “csak egy maradhat”, és az megkapja jutalmul a halandó életet. A film nemcsak mára kopott meg, de a Metro mellett Christophe Lambert másik maradandóbb filmje. Ráadásul Sir Sean Conneryvel játszhatott együtt! 23:15, film+.

Kicsit a Piszkos tizenkettő történetére emlékeztet, de csak egy van: Eli Sampsont azért ítélik halálra, mert megpróbált enni a szigorúan beosztott ellátmányból az amerikai polgárháborúban. Ám kap egy esélyt: segítenie kell egy nehezen bevehető erőd ostromában, és ha sikerül, megmenekül. Az 1972-es Élet vagy halál című filmnek érdekes szereposztása van: Elit a még soványabb Bud Spencer játssza, az ostromló sereg parancsnokát a legendás James Coburn, egy másik szerepben pedig Telly Savalas tűnik fel. 0:30, Viasat3.

Vajon az asszony az esőerdő mélyén is verve jó? Mit tartanak a sivatagi törzsek a felől az igazság felől, hogy nincs nő, nincs sírás? Ki hordja a nadrágot Ausztráliában a bennszülötteknél? Kis törzsek párválasztási, házassági szokásait veszi végig megannyi érdekességgel és furcsasággal a Törzsi szex és házasság című dokumentumfilm 0:35-től a Duna TV-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik