Tudomány

The Show Must Go On… (1991)

London, 1991. november 24. – Hosszú betegség után 45 éves korában meghal a Queen legendás frontembere, Freddie Mercury.

Freddie Mercury, eredeti nevén Farrokh Bulsara 1946. szeptember 5-én született a zanzibári Stone Townban, párszi indiai szülők első gyermekeként. Hétéves volt, amikor először zongorához ült, saját bevallása szerint azonban sosem tanult meg rendesen kottát olvasni – ahogy hivatalosan énekelni sem tanult, ettől még legendás, négy oktávot is felülmúló hangterjedelemmel rendelkezett, abszolút hallása volt, és a Queen legnagyobb slágereinek a túlnyomó részét ő írta.

Első zenekarát tizenkét évesen alakította, osztálytársaival Cliff Richard-feldolgozásokat adtak elő. Ebben az időben kezdte el magát Freddie-nek hívni, a gyerekkori barátok beszámolói alapján pedig már ekkor „elképesztő dolgokat művelt, amikor felment a színpadra”.

A Bulsara-család 1964-ben a forradalom miatt döntött úgy, hogy elhagyják otthonukat, és Nagy-Britanniába költöznek – Freddie apja ráadásul egész életében brit gyarmati tisztviselőként szolgált, így a döntésen nem nagyon volt idejük rágódni. Freddie grafikusnak tanult az Ealing Art Collegeban, a diploma megszerzése után pedig zenélésből és alkalmi munkákból próbálta eltartani magát.

Noha több tiszavirág életű rockbandában is kipróbálta magát, az „igazira” 1970 áprilisáig kellett várnia, ekkor találkozott ugyanis össze Brian May-jel és Roger Taylorral – a Queen tehát megalakult, annak ellenére, hogy a tagok egyértelműen ellenezték a Freddie által javasolt bandanevet, mondván, túlságosan félreérthető. Az énekes egy későbbi interjújában elmesélte, tisztában volt annak idején az elnevezés „homoszexuális vonzataival”, de ez csak egy oldala volt annak, amit a csapat és a zene képviselt.

Mercury világ életében nyíltan biszexuális, egyes értelmezések szerint nyíltan homoszexuális volt – bár olyan vélemények is akadtak, akik állították, csak Freddie tudhatta biztosan, hogy kikhez is vonzódik, mert sosem kötötte a szerelmi életét a sajtó orrára (ez az egész harisnyás ugrabugrálás pedig csak álca volt, hozzátartozott a banda kitalált imidzséhez.)

Utolsó élettársa, Jim Hutton emlékei szerint az énekest 1987 húsvétján diagnosztizálták AIDS-szel. Annak ellenére, hogy az egyre fogyó és láthatóan beteg Mercury képe 1990-re bejárta a világsajtót, az énekes csak a halálos ágyán, 1991. november 23-án vallotta be a világnak állapotát. Hutton és a Queen tagjai azt is bevallották, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy haldoklik, Mercury visszautasította a gyógyszeres kezelést – egyrészt szerette volna meggyorsítani a dolog, másrészt pedig dolgozni, énekelni akart ameddig csak tudott. Az 1991-ben, gyakorlatilag utolsó lélegzetével felvett dalokat a banda csak két évvel Mercury halála után fejezte be – így jelent meg a Queen mai napig legtöbbet eladott albuma, az 1995-ös „Made In Heaven”.

Freddie gyászszertartását 1991. november 27-én a nyugat-londoni Kensal Green Temetőben tartották, zoroasztriánus szokások szerint. A magánéletét kényesen óvó énekes hamvainak nyughelyét nem hozták nyilvánosságra – állítólag Mercury egykori szerelme és legjobb barátja, Mary Austin az egyetlen, aki ismeri az énekes végső nyughelyének pontos helyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik