Kultúra

A tévében: Queen, Coriolanus és némi hús

Ma átszeljük az elmúlt harminc évet egészen 1986-ig.

Kezdetnek egy véresen komoly dolog: a beefsteak (azaz bifsztek). A két mítoszirtó, Jamie és Adam az Állítólag… mai adásában beefsteaket készít, a húst pedig robbanóanyaggal klopfolja ki, hogy meglássa, felrobban-e. Mivel nem ez volt a műsorfolyam utolsó adása, feltehetőleg nem. De ki tudja. 19:00-tól a Discovery Channelen meglátjuk.  

Mario Van Peebles megbízható és bejáratott B-akció-, horrorfilmes színész volt, majd rendezni kezdett – furcsamód nem egzisztencialista filmesszéket, hanem B-akció- és horrorfilmeket. Az Átkozott szerencse főszerepére megnyerte Wesley Snipesot, és David szerepét is elvállalta. Egy megtért, azaz visszavonult drogkereskedő egy buliba hivatalos, de kisül, hogy csapda az egész, és menekülnie kell, bár valahogy hozzákerült pár millió dollár, egy táncosnő, és egy kisebb hadsereg üldözi. A többi 21:00-tól a TV2-n.

 

A 90-es évek köszön vissza a Nincs kiút című krimivel, amely tényleg egy nehezen megoldható szituációt vázol fel: Tom összejön a főnöke barátnőjével, aki ezt megtudja, megöli a nőt, majd mindezt Tomra kenné. A helyzet attól lesz nehezen kibogozható, hogy Tom főnöke a belügyminiszter, a gyilkossági ügyben pedig a nyomozást Tom vezeti – hát el tudunk képzelni ennél kellemesebb szituációt is. Igaz, a Tomot alakító Kevin Costner ennél nehezebb helyzetből is kecmergett már ki, bár ha az ember főnökét Gene Hackman formálja meg… hát a főnök meg van formálva. 22:15, Viasat3.

Emlékezetes előadás volt: jókor, jó időben szólt a sikeres politikához túl önfejű és túl merev, de győztes – majd a végeredményben vesztes egyéniségekről. 1991-ben a fővárosi Katona József Színház adta elő Shakespeare Coriolanusát Cserhalmi Györggyel a címszerepben, s az azóta elhunyt Vajda László, Balkay Géza mellett Máthé Erzsi, Rajhona Ádám Eperjes Károly vagy Dörner György is látható lesz a 22:20-kor a Duna2-n ismételt közvetítésben. 

Furcsa, hogy 23:35-kor tűzi műsorára az m1 a Queen 1986-os budapesti koncertjéről készült filmet,ennél nagyobb érdeklődésre tarthat számot:  mert akkoriban ez volt az első szuperkoncert a vasfüggöny mögött, Freddie Mercury híres Parlament-megvásárlós mondatai is benne vannak, és hát a koncert maga (úgy kellett megoldani a felvételeket, hogy az együttes tagjai ne lássák a kamerát, micsoda idők!), mely akkoriban az első látványosságra is odafigyelő világ körüli show volt, s a klasszikus slágerek mellett leginkább a Kind of Magic című albumra épült. Ja, és persze Freddie vívócipője mellett a Tavasz szél vízet áraszt sem hiányozhat – Queen – Live in Budapest, Zsombolyai János filmje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik