Kultúra

A tévében: minden elmúlik (majdnem)

Világunk átalakul, minden változik, erre hozunk négy példát, de lesz egy időtálló ellenpélda is ma.

Ó, magyar beszélgetős műsorok! Milyen érdekes, ahogy követik az ország helyzetét – a 80-as évek végén, 90-es évek elején Vitray Tamás, Kepes András, Vámos Miklós leült, és az ország nézte, ahogy beszélgettek. Aztán egyre nehezebben ment a dolog, felszínesedtünk-laposodtunk mi és kérdezőink-kérdezettienk egyaránt. A kereskedelmi tévék és az internet elterjedése óta pedig egyre kevésbé hangsúlyos és fontos a beszélgetős műsor, a beszélgetés – a beszédet felváltotta a csevegés, a chat. Szily Nóra mellett Jakupcsek Gabriella áll még a vártán, utóbbi Eszenyi Enikővel elegyedik beszédbe a Jakupcsek… mert érdekel-ben 20:30-tól a story4-en.

A globalizálóldó világban a szépségeszmények is uniformizálódnak. A soványság (mondjuk amit általában Nyugaton értenek alatta) szinte mindenhol sztenderd, csak lokális kultúrák ünneplik a kövérséget mint női szépségeszményt (Mauritániában pl.). Illetve vannak ellenáramlatok: a kövér, testesebb, pufibb, molettebb, teltkarcsúbb nők főleg Amerikában próbálnak meg mozgalomba szerveződve ellene menni az olykor diktatorikus erővel nyomuló soványságterrornak. Az egyéni érzékenységre oly kényes Államokban amúgy is fura a helyzet: népbetegség az elhízás, de a kövérséget nem szabad stigmaként, negatív jelzőként használni, hanem finom körülírást, esetleg csalást kell alkalmazni (aki már rendelt Amerikából M-es méretű ruhát, tudja, hogy az az európai L-esnek felel meg, így ugyanis az elhízott vásárló nem érzi magát kellemeltenül). Minden az elhízásról: Tabu V. 21:00, National Geographic.

John Frankenheimer 1991-es filmje érdekes témát és helyet választott: a 80-as évek Itáliáját. Ide érkezik egy újságíró, hogy könyvet írjon Aldo Moro meggyilkolásáról, a Vörös Brigádok terrorszervzetről, nyilván a maffia sem marad említetlen. Ez az időszak amúgy is a forrongásé volt, a maffia véres utcai leszámolásokat tartott (a nagy maffiaper pedig elkezdődik) – ebbe a hatalmi harcoktól is terhes időbe ismerkedik meg az amerikai újságíró egy amerikai újságírónővel, akit Sharon Stone alakít, és aki csábító, erőszakos, hatalomittas – jókor, jó helyen van tehát. Mi lesz ebből? A fegyver éve, 21:00, Filmmúzeum.

Na, nem mintha Shakespeare elegánsabb időket énekelt volna meg a III. Richárdban… A ma este látható feldolgozás 1992-es, Glostert Kern András alakítja, Marton László rendezése a Vígszínház akkori mércéjével mérve nyers volt (mosatlan vasajtók csapkodása, hideg, minimalista színpad, fekete jelmez, hullaszállító tepsik), tán benne volt az a hidegzuhany, ami a rendszerváltás eufóriája utáni recesszió és politikai élet miatt érte az országot – és amit ma már soha vissza nem térő konszenzusos, európai, magas színvonalú közéletnek látunk… 21:30, Duna World

Végül egy klasszikus film, hogy ne csak az elmúlás, hanem a megmaradás is lehessen téma: Fábri Zoltán 1956-os Körhintája Cannes-ban Arany Pálma-jelölt volt, és megszakítja a szívet. Szakítsanak, ha mernek 21:40-től a Duna TV-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik