Nagyvilág

Kihízták a hamvasztót az új-zélandiak

Egyre több új-zélandi krematórium kénytelen nagyobbra cserélni hamvasztókemencéit, hogy beleférjenek a meghízott koporsók.

Az elmúlt három évtizedben háromszorosára nőtt az elhízott új-zélandiak aránya, és ezzel együtt szélesedtek a koporsók is, amelynek nem várt hatásával most szembesülnek a temetkezési vállalkozók. A már az egyméteres vállszélességet is elérő koporsókkal ugyanis sok krematórium nem tud mit kezdeni, egész egyszerűen azért, mert hamvasztókemencéik nem elég nagyok megnőtt koporsók befogadására – jelentette a stuff.co.nz.

A temetkezési vállalkozók szövetségének vezetője a lapnak elmondta: a koporsók szabványmérete az elmúlt húsz év alatt négy alkalommal növekedett, és szélességük mára elérte az 57 centimétert a vállnál. A férfi tud olyan temetkezési vállalkozóról, akinek évente egyszer vagy kétszer ágy méretű koporsóra is szüksége van. Az egyre megszokottabbá váló széles koporsók miatt pedig egyátalán nem számít ritka problémának, hogy a hamvasztókemencék túl szűknek bizonyulnak – közölte Tony Garing.

Egy koporsókészítő szintén megerősítette az újságnak, hogy az elmúlt évtizedekben egyre szélesebbek lettek a koporsók, ahogy az emberek is növekedtek. A férfi elmondása szerint az általuk készített legnagyobb koporsó már több mint egy méter széles. Azok „nem férnek be a hamvasztóba, és ezekben az esetekben csak az elhantolás jöhet szóba” – mondta el Bernard Bellamy.

A méretprobléma nem csak a régi krematóriumokat érinti. A lap egy 12 éve működő hamvasztó példáját hozta fel, ahol a kemence 82 centiméter széles koporsókat tud kezelni, és az már túl keskeny a mostani koporsókhoz. A cégnek 250 ezer új-zélandi dollárba fog kerülni az Egyesült Államokból hozatott új, nagyobb kemence. Wellington legnagyobb krematóriuma szintén kénytelen nagyobbra cserélni kemencéjét. A cégvezető reményei szerint az év végére már az egy méter széles koporsók sem fognak gondot okozni számukra.

Az új-zélandi egészségügyi minisztérium adatai szerint 1977-ben az új-zélandi férfiak kilenc százaléka számított elhízottnak, és ez a szám 2009-re már 27 százalékra nőtt, miközben a nőknél 11 százalékról 27,8 százalékra nőtt a túlsúlyosak aránya – közölte a stuff.co.nz. Ez a tendencia az egészségügyi ellátásban is gondokat okoz: egy mentőszolgálat éppen most készül elkölteni több százezer dollárt elhízott emberek szállítására készített eszközökre – közölte a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik