Kultúra

A tévében: a szerelem a legerősebb vírus

A romantika ma mindenhova odatolja a képét, legyen az súlyos bűntény, valóságért folytatott harc, hatalomvágy vagy bérgyilkolászat.

Roger Moore (magyarhangjalángjózsef) egykoron tiporta rendesen a női szíveket, emellett mindig ott állt a jó oldalon. és meg is verekedett érte. Most látszólag a másik oldalra látogat el, fegyverkereskedő, akit felkeres egy szemrevaló újságírónő, hogy készülő cikkéhez gyűjtsön anyagot. Az írás a nők és férfiak egymás elleni szerelmi hadviseléséről szól – nem lövöm le a nagy poént, ha elárulom, hogy Roger Moore és Susannah York sem kerülik el, hogy hadüzenetet ne küldjenek egymásnak. Egy kis kedves romantikus film 1975-ből 20:30-tól a Story4-en – Szerelmi hadviselés.

A valaha volt érdekes, jó kiindulóötletből megcsinált, jó arányérzékkel kivitelezett film 2003-ra már hatalmas Gólem volt, bedőlni látszó, össze-vissza lyuggatott mitológia. Be is fejezték a készítői, az azóta már nővé vált Larry/Lana és Andy Wachowski. A Mátrixról van szó természesen, amelyben a Forradalmak alcímet viselő történet idejére már túltengett a látvány, a külsőségek uralma. Igazi nyugati termékkel állunk szemben, melyekre érvényes az egyre jobbat, nagyobbat, látványosabbat!-elv. A lényeg, hogy most már aztán tényleg a leggépebb gép, legistenibb isten áll szemben Neóval, maga Deuas ex Machina, vagyis az Isten a gépből. Ha wachowskiéknak lett volna vér a már nem is tudom, hol, csináltak volna már rég egy Mátrix-paródiát, amelyben egy kazettás magnó irányít mindent. 21:00, film+.

Érdekes egy Macbethre lesz kilátásunk 21:30-tól – az amúgy mindig is aktuális történet hatalomról, becsvágyról, túlzott ambíciókról Scherer Péterrel és Nyakó Julival a főszerepben, értelemszerűen utóbbi Lady Macbethet alakítja. A tévéjátékot 1997-ben a Duna TV a Dunaszínház keretein belül rögzítette. 

Maffiózót már láttunk pszichológusnál, most bérgyilkosra vár az a kellemetlen kötelesség, hogy leszokjon az italról. Elalszik ugyanis munka közben, ami azt eredményezi, hogy az áldozat megmenekül. A rehab aztán meghozza a barátokat és a barátnőt, szokás szerint minden tökéletes lesz, ám az munka nem várhat – ismét vissza kéne menni a szorgos és vériszamos hétköznapokba. Ám… A Piás polák bérgyilkos (iszonyú) magyar címet kapó vígjáték főszerepét Ben Kingsley alakítja, de Téa Leoni, Luke Wilson is feltűnik benne kisebb-nagyobb szerepekben. 22:31, m1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik