Kultúra

A tévében: férfiak Bruce Willistől Csányi Sándorig

A férfiaknak a tegnapi nehézségek után pozitív példákat mutatunk, illetve Párizzsal és egy őrült gondolattal is eljátszunk.

Márpedig a férfi az férfi. Atlétára vetkőzik, s mezítláb, ilyen-olyan fegyverekkel küzd az igazáért meg a feleségéért meg az ártatlanokért pár elvakult terrorista ellen. Igen, az igazi férfit John McClane-nek hívják, és Bruce Willis alakítja a Drágán add az életed!-ben. Mi pedig újra és újra megnézzük őt (nyíltan vagy titokban ugyanis rá szeretnénk hasonlítani, mi, férfiak). 21:00, film+ (De azért  Alan Rickman se rossz.)

Európa-szerte hullanak ki a csontvázak a szekrényből, ám a Lone Star – Ahol a legendák születnek című filmben csak egy csontváz hullik ki a sivatagból. Ez is okoz azonban nagy felfordulást, főleg a múltban, amibe az emberi maradványok után kutatva kell a seriffnek, Sam Deedsnek belepiszkálnia. Aminek köszönhetően apja, az előző seriff munkássága is átértékelődik a szemében. Apafilm, avagy Szabó István így csinálta volna meg az Apa – Egy hit naplója című filmet, ha amerikainak születik – a főszerepben Bálint Andr… Chris Cooper, Matthew McConaughey, Kris Kristofferson. 21:30, Duna TV.

Mindig izgalmas számbavenni kevésbé valószínű eshetőségeket – mi lenne, ha megállna a Föld? Mi történne a gravitációval? Hogy reagálnának az állatok és a növények? Az biztos, hogy a naposnak maradt oldalon eléggé megélénkülne az idegenforgalom, míg az árnyékoson jelentős számú alvóváros keletkezne, és a bundapaic is megélénkülne (féléves perióduok lennének). Ha hirtelen állna meg a föld, a rajta lévő tárgyak a forgás sebességével repülnének tovább – az az Egyenlítőn kb. 1675 km/h (a sarkokon pedig nulla, tehát ott lenne a legnagyobb esély a túlélésre), és nincs biztonsági öv. További részletek: Mi történne ha…: Megszűnne forogni a Föld? 22:00, National Geographic.

Egyelőre viszont Párizsba még el lehet jutni, és ajánlatos is, hisz egy sokarcú, élő városról van szó, amely mindenkinek tartogat valamit. Aki viszont momentán nem ér rá kis utazásra, nézze meg a Párizs varázsa című dokumentumfilmet, melyben a város a nem megszokott módon mutatkozik be (de azért nem hiszem, hogy a külvárosi lakótelepek jelentik a csapásirányt). Zsupos Zoltán és Váradi Gábor filmje, 23:10, Duna World.  

Végül kis túlzással jöjjön az utolsó olyan népszerű magyar film, amiben még volt némi kockázatvállalás is – ehhez 2003-ig kell visszamenjünk. Antal Nimród metródisztópiáját a filmtörténeti jelentőségű Aba Botond-előhanggal (melyben a vezérigazgató védi a mundér becsületét, leszögezvén, hogy a filmbeli jegyellenőröknek nincs köze a valós tiketkontrollerekhez, ám ezzel lényegében ő maga teszi ki az egyenlőségjelet) több mint 100 ezer ember látta, amit elsőfilmes rendezők közül azóta talán csak Orosz Dénes tudott abszolválni a Poligamyval, de ebben lehet, hogy tévedek. A Kontrollt azért le lehetne vetíteni bármikor, biztos sokan megnéznék újra, de nem 1:05-kor – a film+ ugyanis ekkor adja. Csányi Sándor egyik ritka jó alakítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik