Kultúra

A tévében: Ragadozó, Halál, Bruce Willis

Nagy titkok, különös szerelmek, és ikonok John McClane-től David Brantig ezen a csupa egyes napon.

Ennyi egyes száz éve nem volt a dátumban: (20)11.11.11. Az ilyen napoktól mindig várunk valamit – pár tévéműsort legalább.

A rendszerváltás előtt volt egy nagy misztikum: a magyarországi szovjet atomrakéták. Egyszer a nagyszüleim egy családi ebédnél magyarázták, hogy ott, az utca alatt is vannak rakéták – a nagy titkolózásnak mindig ilyen rémhírek a gyümölcsei. Füredi Zoltán dokumentumfilmje a magyar néphadsereg titkos rakétadandárjáról mond el mindent, amit lehet tudni – a Fedőszáma MN-1480 pár izgalmas ténnyel 19:30-kor kezdődik a Duna2-n. 

Ez egy nosztalgikus nap: amikor 1991-ban szert tettünk egy “felültöltős”, közel tízkilós videomagnóra, az első film, amit megnéztünk rajta az volt, amit ma este 21:20-tól a Coolon is láthatunk: Drágán add az életed. Az 1988-as filmben megszületett az atlétatrikós-mezítlábas Bruce Willis alakja, a 90-es évek egyik ikonja. John McClane barátnőjére vár a Nakatomi cég toronyháza előtt, aki épp bent ünnepli a karácsonyt. Ám a céges bulit terror-rablók zavarják meg, velük veszi fel a versenyt fegyverrel és a mára legendássá lett laza szövegével McClane. Alan Rickman még mint egy pszichopata és egy alföldi krupié keveréke, John McTiernan egyik legklasszikusabb filmjében. A másikra mindjárt visszatérünk.

Egyre civilizáltabb, virtualizáltabb világunkban a szerelem témakörében is különösebbnél különösebb esetek keletkeznek, ezekből mutat be egy adagot a Tabu sorozat Különös szerelem című epizódja: autóba, falba szerelmes emberekről, illetve egy, nemi életét orvosi-gyógyítási céllal minden paciensével megosztó orvosról hallunk 22:00-tól a National Geographicon. 

John Tiernan második legismertebb karaktere nem ember, hanem egy lény, aki bár emberszabású, erősebb mindenkinél, és remekül tudja álcázni magát. A Ragadozó Paul W. S. Anderson filmjében megmérkőzik az Alien nevű Ridley Scott-lénnyel, akit mi a kilométeres filmcím folytán csak Halálnak hívunk. A Halál a Ragadozó ellen a nem túl sikeres elgondolások közé tartozik (lásd még Drakula vs. Farkasember), ami nem is csoda, hisz a párbaj két résztvevőjéért valahogy nem izgul az ember, a történetben szereplő embernek pedig a menekülés, a túlélés a dolga. De hát mégiscsak két jó ismerős csap össze – belenézünk, ki az erősebb. 22:10, RTL Klub

Nagyon is az ember a főszereplője viszont A hivatalnak. Ricky Gervais David Brentje a kellően öntelt, haszontalan, irritáló főnök, akinek tevékenysége láttán nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk. Azért inkább nevetünk. Sokadszorra is. 23:05, m1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik