Kultúra

A párizsi mumus [filmpremier]

Lucille, az énekesnő védelmébe vesz egy dalos kedvű óriásbolhát. Szívet melengető rajzfilm a Cápamese rendezőjétől.

1910, Párizs, az árvíz idején. Két tökkelütött ifjú, a jegyárus kisasszonyról álmodozó mozigépész, Emile, és nagyszájú fuvaros barátja, Raoul egy tudós üvegházában összetörnek pár kotyvalékkal teli lombikot. A baleset során egy aprócska bolha két méteresre nő és elszabadul, a város népszerűségre szomjazó rendőrparancsnoka pedig mindenkit ráuszít. Pedig a lény valójában jámbor lelkű és muzikális hajlamú. Szerencséjére a Montmartre egyik lokáljában menedékre lel Lucille, az énekesnő öltözőjében, sőt este közösen lépnek színpadra.

A Cápamesét jegyző Bibo Bergeron Hollywood és a Dreamworks után megtért szülőföldjére. Új 3D animációja szellemesen, „archív” felvételekkel indul a nagy árvíz idejéből, amikor egész Párizst elöntötte a Szajna, csak a Montmartre magaslata maradt szárazon. A kiváló ötlethez csodás és részletgazdag látványvilágot teremtett, hangulatos utcácskákkal, az üvegház csipetnyi trópusával és a lakályos lokállal. A történetet olyan visszatérő gegek és figurák dobják fel, mint a balszerencsés tolvaj esete, akit Raoul felspécizett teherautója kap el, vagy a tudós majma, és persze ott vannak az elmaradhatatlan szerelmi szálak.

Akadnak azért a couleur locale-ba nem illő elemek: itt-ott döcögő párbeszédek amerikai stílusú, műlaza stílussal, és az is felmerül, vajon miért angolul énekel Vanessa Paradis Lucille-je. Mégis az összhatás meggyőző: hatalmas szív dobog a mesében. A felöltöztetett szörny, Francoure gáláns lovagként gitározik, táncol és dalol, drukkolhat neki kicsi és nagy, hogy a hajtóvadászatban ne essen baja.

A film nem éri el a Belleville randevú szintjét, de felesleges számon kérni ezt rajta, más közönségnek készült. Nincs benne az a keserűség és cinikus humor, de nem is erőlködik, hogy mindenáron vicces legyen. Ritka szerencsés hazatérés Hollywood bolygóról.

Kinek ajánljuk?

Akinek tetszik, ha valaki visszatér a gyökereihez.

Kinek nem ajánljuk?

Aki nem akarja, hogy a bolhából elefánt legyen.

Un monstre a Paris / A Monster in Paris – színes, magyarul beszélő, francia animációs film, 90 perc, 2011. Rendezte: Bibo Bergeron. Szereplők: Vanessa Paradis (Lucille hangja), Gad Elmaleh (Raoul hangja), Sébastien Desjours (Emile hangja), François Cluzet (Maynott hangja), Mathieu Chedid (Francoeur hangja), Ludivine Sagnier (Maud hangja), Julie Ferrier (Madame Carlotta hangja), Bruno Salomone (Albert hangja). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: január 26.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik