Kultúra

A tévében: Déva, hasis, Vivaldi

Tökéletes romantikus komédia, a világ legmelegebb pontja, Vivaldi és szerelme, a hasis és a dévai tornászképzés - elég tarka az összkép.

A hét elején nem rossz biztosra menni, a tuti film ma este a Sztárom a párom, Hugh Grant és Julia Roberts filmje, melyben előbbi egy könyvesbolt tulajdonosát, utóbbi pedig egy sztárt játszik. A kettejük közti szerelem megfelelő minőségű szövetét az a Richard Curtis szőtte forgatókönyvvé, aki a Mr. Bean- és Fekete Vipera-epizódokért is felelt – a film humorával máris tisztában vagyunk. Roger Michell pedig mindent beleadott, ahogy az már egy elsőfilmes rendezőnél illik. 21:10, Viasat3.

Akinek valami kevésbé romantikusra fáj a foga, megismerheti a világ legforróbb helyét. A Danakil-mélyföld Etiópiában 34,4 fokos éves átlaghőmérsékletet mondhat magáénak, tehát nem itt érdemes szaunamintaboltot nyitni. Ha érdekli önöket, milyen az élet egy megyényi sütőben, nézzék meg A Föld legforróbb pontja című ismeretterjesztő filmet. 21:20, Spektrum.

Antonio Vivaldi korának Lady Gagája pap volt, és minden nagyobb európai királyi udvarnak szívesen látott sztárvendége. Nemrég derült ki, hogy katolikus papi hivatásához képest feltűnően nagy szerepet játszott életében a szerelem – a filmben is épp az ő és közös fiuk megérkézésére várja a Genovában a kikötőben, amikor kiderül, hogy a hajó elsüllyedt, túlélők nincsenek. Vivaldi, 21:30, Duna TV. (Vivaldit vörös haja miatt a Vörös Pap gúnynévvel illették, s ez szerepel a film eredeti címében is, ami tehát Vivaldi, a Vörös Pap lenne, de a Duna TV-nél minden áthallás és félreértés elkerülése végett elhagyták a dolgot. Maradt az egyértelmű Vivaldi.)

Arnold Schwarzenegger, Arthur Rimbaud, Friedrich Nietzsche, Jeanne d’Arc, Walter Benjamin és Whitney Houston is használta, mi az? Hát a cannabis, amelynek koncentráltabb hordozóját, a hasist mutatja be a Drog-nyomozók II: Hasis című ismeretterjesztő műsor mai adása. A sivatagos helyeken termesztett kender útját termelőtől a (mondjuk) nyugat-európai felhasználóig a legkülönbözőbb kalandokon és történeteken át tudjuk megismerni. 22:00, National Geographic

Nekünk magyaroknak Déváról két dolog jut eszünkbe, a Kőmíves Kelemen.féle építőipari szabadalom, illetve Böjte Csaba ferences atya és első gyerekotthona. A románoknak inkább az, hogy innen indult a tornászvilág sztárja, Nadia Comaneci (edzője pedig magyar volt: Károlyi Béla), aki először kapott maximális 10-es pontszámot (hatszor, 1976-ban Montrealban). A Déva titka arra keresi a választ, mi a nyitja ennek a városi bentlakásos iskolának, ami ennyi sikeres tornászt adott Romániának. A választ mai növendékek életén keresztül kapjuk meg, és szegények igen sokat szenvednek emiatt. Erős, megragadó dokumentumfilm. 0:35, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik