Tudomány

Neki volt tavasza – Vivaldi születésnapja (1678)

Velence, március 4. - Ezen a napon született a barokk stílus kiváló zeneszerzője, aki emellett pap, impresszárió és hegedűművész is volt.

Antonio Lucio Vivaldinak volt kitől örökölnie a tehetségét, mert édesapja Giovanni Battista Vivaldi remekül játszott hegedűn. Ő volt első tanára, sőt, 10 éves korában már helyettesítette apját a San Marco Bazilika zenekarában.

Vivaldi koraszülött volt (három lány és két fiú testvére született később), így szülei nagyon óvták mindentől, papnak szánták, de otthon taníttatták. Ez nem volt divat, mégis sikerült elvégeznie a tanulmányait, mellette zeneelméletet tanult.

Négy évszak – Tavasz (Cakó Ferenc homokanimációjával):

1703. március 23-án szentelték pappá, és abban az évben már hegedűtanár lett egy neves intézményben, az Ospedale della Pietà-ban (1709-ig). Ekkor kezdődött zeneszerzői tevékenysége, a műveket az intézmény zenekarával játszotta el, ő volt a karmester.

Művei sorra jelentek meg nyomtatásban egy velencei, majd egy amsterdami kiadónál, 1710-től már operákat is írt, az elsőnek, az Ottone in Villának 1713-ban volt a bemutatója Vicenzában. Első oratóriumát 1714-ben mutatták be Mózes, a fáraó istene címmel – ezen kívül még kettőt írt.

Eközben zenepedagógusként is tevékenykedett, az itáliai zenei élet első számú képviselője volt. 1718-ban elhagyta Velencét, de később visszatért gordonkatanárnak a Piétába. Játszott Rómában a pápa előtt, és VI. Károly meghívásának is eleget tett, elutazott és letette névjegyét Bécsben, Drezdában, Münchenben, Amsterdamban.

Vivaldi művészetének középpontjában a concerto műfaja állt, zenetörténeti jelentőségét is elsősorban a versenymű forma tökéletesítésének köszönheti. Vivaldi legnagyobb érdeme és sikereinek egyik titka tehát a rendszerezés volt: a már meglévő és ismert formaelemekből kialakította a concerto szabályos szerkezeti felépítését, keretbe foglalta annak ritmus-, dallam- és harmóniavilágát.

Nyár – egy norvég koncerten:

Vivaldi leghíresebb ciklusa a Négy évszak. Az első négy hegedűverseny az évszakok nevét viseli, mindegyikhez tartozik egy-egy szonett is.

1740-ben elhagyta Velencét, Bécsbe költözött, ahol arra számított, hogy IV. Károly támogatása mellett folytathatja tevékenységét. A császár meghalt, kitört az örökösödési háború is, így nem volt munkája. 1741-ben halt meg.

Vivaldinak ma mintegy 770 műve ismert a zenetörténészek előtt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Vivaldi műveinek zenei katalógusa (uquebec.ca)
A Szabó Ervin Könyvtár Vivaldi-katalógusa (fszek.hu)
Vivaldi életpályája (wikipedia.hu)
A Négy évszakról (berze-nagy.sulinet.hu)
Vivaldi életéről (filharmonia.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik