Kultúra

Filmszakadás Fidesz-módra

A Magyar Filmművész Szövetség főtitkára elunta a bozótharcot.

Jelképes (10 eurós) alaptőkével alternatív filmalapítványt hozott létre a Magyar Filmművész Szövetség. Az alapot igyekeznek Európából feltölteni pénzzel, készek ellátni azokat a feladatokat, amelyeket a Filmalap nem tud vagy nem akar ellátni – mondta a Népszavának Janisch Attila. A főtitkár szerint ők kompromisszumra törekszenek, azt szeretnék, ha bejeződne az értelmetlen bozótharc.

A Filmszemle néhány alkotása már magán viselte „a támogatási rendszer összeomlásának jeleit”. A Magyar Filmművész Szövetség főtitkára sem tudja, mi lesz jövőre. A Magyar Nemzeti Filmalap finanszírozásában állítólag elindult három film, de nem tudni, milyen pályázaton nyertek, mikor készülnek el. A Filmalap egyablakos rendszere – a korábbi átlátható rendszert – olyanra cserélte, amelyben „előszobázás van, Szőcs Géza államtitkár bevallottan saját ízlése szerint döntött a támogatási pénzekről. Ilyen legutoljára Aczél György alatt történt. Ez elfogadhatatlan. Még akkor is, ha Aczélnak épp nem volt rossz ízlése”.

A Filmalap egyébként szakmai egyeztetés nélkül jött létre, működése is szakmaiatlan. A szövetség nem kényszerít senkit arra, hogy ne vegyen részt a Filmalap elosztási rendszerében, csak azért, mert az igazságtalan. „Két évvel ezelőtt mások osztották a pénzt, mint most, két év múlva lehet, hogy ismét mások osztják”. A filmtörvényt szakmai és politikai konszenzussal fogadták el. Most csak a nyers politikai szempontok érvényesülnek. Mintha valami katasztrófát kellene elhárítani, az ágazat élén kormánybiztos áll (Andrew G. Vajna), aki azonban nem ismeri a magyar film hagyományát – tette hozzá a rendező.

Janisch arról a vádról, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) elherdálta a pénzt azt mondta, azt sem tudni pontosan mennyi az MMK tartozása, a legutóbbi számokba „a soha pénzre nem váltott ígérvényeket is beleszámolták. „Az MMK elleni hajsza nem volt jó másra, mint a szakma kriminalizálására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik