Kultúra

Sok bemutató lesz a fapados Filmszemlén

"Fapadossága" ellenére is rengeteg filmet mutat be az idei Filmszemle - derült ki a most nyilvánosságra hozott programból.

Mint arról korábban már beszámoltunk, finanszírozási problémák miatt az idei szemlére csak néhány külföldi vendéget hívnak, és elmarad a díjazás is. Most azonban kiderült, hogy a korábban bejelentett nyolc nagyjátékfilm mellett 39 dokumentumfilmet, kilenc tudományos-ismeretterjesztő munkát, több mint egy tucat kisjátékfilmet, animációs, illetve gyerekfilmet is levetítenek, és bemutatkoznak a filmiskolák is, így a február 2. és 5. között zajló rendezvény programja az anyagi nehézségek ellenére is gazdag lesz.

A játékfilmek mezőnyében várhatóan nyolc alkotás kap helyet, miután Fliegauf Benedek műve, a Csak a szél meghívást kapott a Berlinale versenyprogramjába, és ezért a Filmszemle műsorából ki kellett venni. A  lista szerint továbbra is a programban szerepel Deák Krisztina Aglaja, Fancsikai Péter jp.co.de, Pálfi György Final cut – Hölgyeim és uraim, Szabó István Az ajtó, Török Ferenc Isztambul, valamint Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmje. Az egészestés filmek mezőnyét erősíti ezenfelül a Tarr Béla vezetésével készült Magyarország 2011 című szkeccsfilm is, amelyet Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Benedek, Salamon András és Jancsó Miklós rendezett. Vidnyánszky Attila Szarvassá változott fiú című filmjének bemutatása továbbra is függőben van.

A 39 dokumentumfilm között olyan alkotások szerepelnek, mint Böjte József A freskófalu legendája (Bódvalenke 2009-2011), Csillag Ádám Magyar zuhanás 2011, vagy Erdélyi János Fényedből fénysugár című filmje, a tudományos-ismeretterjesztő filmek szekciójában pedig kilenc művet láthatnak a nézők, köztük Cséke Zsolt Éden a Csúnyaföldön és Dénes Zoltán Műhelytitkok című munkáját. A kisjátékfilmek mezőnyében 12 mű, az animációs filmek között 17 kapott helyet, és külön válogatásban láthatók a gyerekfilmek, amelyek közé 13 alkotó, illetve alkotócsoport munkája került be. Február 2-án emellett információs vetítésekre is várják a közönséget, és önálló csoportot alkotnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült alkotások is. Ebben a szekcióban több mint húsz film lesz látható.

A részletes program a 43.magyarfilmszemle.hu oldalon olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik