Kultúra

A tévében: Verdák, szocializmus és A Dal

A régi, Kádár-kori magyar világot idézi meg a maga őszintén őszintétlen módján pár film, jön Hollywood, és a mai magyar A Dal.

Nemere István, az egyik legtermékenyebb magyar író művét vitte tévére Katkics Ilona – az 1986-os A csodálatos nagynéni egy külföldről hazatérő rokonról szól, aki régi szerelmével szeretne talákozni, és ha már itt van, unokaöccsei pesztrálását is elvállalja – bár valószínűleg nem tudja, mit vett a nyakába. Ruttkay Éva utolsó tévés szerepe 12:50, m2.

2006-ban a világ hálásan köszönte meg John Lasseternek, amit tett – szülők milliói kaptak évekig kitartó élményanyagot (fiú/s)gyermekeik számára: megérkezett a Verdák. Villám McQueen, Matuka, Doc Hudson és a többiek kalandjaiért persze a szülők maguk is odavannak – a mai napig. A második rész kicsit túl sok lett, de az első tökéletes. 19:30, RTL Klub

A köztévé aheti legnézettebb és legbotrányosabb adása volt az első rész – ezért nyilván még többen lesznek kíváncsiak, ahogy az m1 megasztárt játszik (hamisan). Az Eurovíziós Dalfesztiválra készülő előadók leszűkített csapata közül kell választania a hozzáértő, szakemberekből álló zsűrinek, a műsor folyását pedig Gundel Takács Gábor (szegény) és Kapócs “10 dal lépett ma fel” Zsóka egyengeti. Viszont a műsor és az erős déja vu-élményt okozó dalok fogcsikorgató erőlködése vélhetőleg csak a hanghibák idején fog hallatszódni. Jobban járunk, ha poénként nézzük. A Dal, 20:15, m1.

Fejes Endre Mocorgó című írása egy igazi proli vageszt tesz a középpontba, aki jó szándékú, de valahol mindig elron (vagy magától elromlik a dolog), és így egyre lejjebb kerül. Azoknak, -ról szól ez az 1967-es film, akik valahogy mindig megszívják – ma valahogy kevés ilyen magyar történetet látunk moziban, tévében. Mocorgót Garas Dezső (még mindig nehéz elhinni, hogy elment) személyesíti meg, de itt lesz kedves partnere, Törőcsik Mari, Latinovits Zoltán, Dégi István, Görbe János, Kiss Manyi, Pártos Erzsi, Major Tamás, Őze Lajos, Rajz János – lényegében a 20 századi magyar színészet krémje. 20:35, m2

Hernádi Gyula is a magyar forgatókönyvírók elitjéhez tartozott, vitára ingerlő történetei közül most egy olyat láthatunk, amit kivételesen nem Jancsó Miklós filmesített meg. Kézdi-Kovács Zsolt, az ügynöktörténetben eddig legnormálisabban és tisztességesebben viselkedő filmes, ma már Eurimages-képviselő két olyan embert helyez a középpontba, akiket 1956-ban elhagytak, és akik lassan egymásra találnak. De a titkos légyottokból hamar elegük lesz, ezért elutaznak egy üdülőbe (micsoda ósdi kifejezés), ahol vesztükre összefutnak a nő volt barátjával, aki nem örül annak, hogy egykor és most megint elvesztette szerelmét. A férfi még ráadásul ÁVO-s is volt. Kiáltás és kiáltás, Jerzy Trela, Varga Mária és Andorai Péter főszereplésével 1987-ből 22:40-től a Duna TV-n. Egy ritkán látható, jó film.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik