Kultúra

A tévében: Luke Skywalker és az oroszok

Kiváló színészek Peter Stormare-től David Morse-ig, és a nem túl rózsás valóság.

Peter Stormare az egyik legjobb színész manapság, persze nem olyan jóképű, mint Ryan Gosling, nem olyan bájos, mint Audrey Tautou, ezért nem is tudunk annyit róla, mint Johhny Deppről – csak mindent tökéletesen eljátszik, legyen az sötét, izomagyú bérgyilkos a Fargóban, Lennon-rajongó A Millió Dolláros Hotelben, és még dalra is fakad, mint Jeffként tette a Táncos a sötétben-ben. Ma este egy korábbi filmjét láthatjuk, ami nem művészfilm-szerzői film, hanem akciófilm. A forgatáson egyébként Stormare-t megütötte a másik nagynevű színész, Mark Hamill, vagyis maga Luke Skywalker! Az akció lényege pedig az, hogy két svédnek meg kell állítania orosz ügynököket, akik csempészett nukléáris töltetet kelleljuttassanak a címzetthez. Hamilton parancsnok, 21:10, Filmmúzeum.

Épp megérkezett hozzánk a nagy hideg, -15 fokok ülnek le az ablakunk elé, ezért érdemes elgondolkodni azon, az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés következtében vajon érdemes-e még tartós tejet vennünk, vagy inkább a maják naptára szerint alakítsuk a hétvégi programunkat. Az Égszakadás, földindulás című ismeretterjesztő film a 2008-as év nagy temrészeti katasztrófiáiból kiindulva, azokat elemezve próbál közelebb kerülni annak megválaszolásához, itt van-e már az armageddon. 21:20, Spektrum.

Íme a tökéletes kezdőmondat: “Marin Zdravkov Levidzhov 48 éves, anyjával és Beckham nevű macskájával egy bolgár kisvárosban él.” Hősünk valós személy, és a Manchester United a mindene. A teljes rajongásban élő férfinek mintha Dévényi Tibi bácsi dobott volna pontos labdát: elmehet a csapat meccsére, találkozhat a szeretett játékosokkal, és még egy mezt is kap. Sokaknak ennyi épp elég lenne egy életre – Életem a Manchester United, 22:55, m1.

Tajvanban nagy baj van: egy sorozatgyilkos szedi áldozatait. Egy FBI-ügynök érkezik,h ogy segítsen a helyi rendőröknek felgöngyölíteni az ügyet. Az ügy kacifántos, mert, és itt megint idézek: “Egy olyan sorozatgyilkost kell elkapniuk, aki mérgező gombákat ültet áldozatai agyába”. A sitake-gyilkosos Kettős látás főszerepét egy Stormare-hez hasonlóan nagy karakterszínész játssza, aki rendre rosszfiúkat alakít: David Morse. 23:40, RTL Klub.

Végül a sok fikciós rémség és kaland után a valóság: India, a legdinamikusabban növekvő ország a világon igen aszimmetrikusan fejlődik – sok helyen még él a gyakorlatban a kasztrendszer, de hihetetlenül nő az internetlefedettség és -elérések száma. És még mindig él a gyermekházasság gyakorlata – a világ gyerekházzaságainak 40%-a köttetik itt, és a nők 44%-a megy férjhez 18 éves kora előtt. Aki pedig ez ellen tenne, akárcsak a felvilágostás, információ erejével, könnyen úgy járhat, mint az Ezzel a két kézzel, a két kezemmel című dokumentumfilm tárgya, egy emberi jogi aktivista. 0:10, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik