Kultúra

Újabb botrányok Indiában Salman Rushdie miatt

Salman Rushdie azt állítja: hamis információkkal akadályozta meg az indiai titkosszolgálat, hogy részt vegyen egy rádzsasztáni irodalmi fesztiválon.

Mint ismert, az indiai születésű brit író Sátáni versek című kötetével kivívta maga ellen az iszlám világ haragját, és több évig bujkálni is kényszerült, mert Khomeini ajatollah fatvát hirdetett ellene. Noha a rejtőzködést már feladta, a kiátkozás a mai napig is érvényben van, és az indulatok sem csökkentek, amit az is jelzett, hogy a pénteken kezdődött dzsaipuri irodalmi fesztiválon való részvétele ellen vallási vezetők tiltakoztak, majd a szervezők jelezték neki: a titkosszolgálat arról tájékoztatta őket, hogy bérgyilkosok fognak az életére törni, ezért tanácsos lenne lemondania megjelenését.


Nem szűnnek az indulatok a személye körül
(Fotó: AFP)

Rushdie vissza is lépett, később azonban megvádolta a hatóságokat, hogy a merényletkísérletről szóló információk hamisak voltak. Az író a Twitteren azt közölte: hazudtak neki, amire a rádzsasztáni kormányzat azzal reagált, hogy a vád tökéletesen alaptalan. A mahárástrai rendőrség főnöke ugyanakkor Rushdie véleményét igazolja, ő ugyanis azt nyilatkozta, hogy semmilyen információt nem osztottak meg, mert nem is tudtak semmit. „Ha egyszer nem tudtunk Salman Rushdie életére törő merénylőkről, miért tájékoztattunk volna bárkit is?” – tette fel a kérdést a hatóság vezetője.

A botrányt fokozza, hogy miután Rushdie távol maradt, néhány helyi író felolvasást tartott a fesztiválon a Sátáni versekből, amely be van tiltva Indiában, mert „szentségtörő hangnemével sérti a muszlimok érzelmeit”. A magánakcióktól a fesztivál rendezői elhatárolódtak, a négy író pedig elmenekült Dzsaipurból, hogy elkerüljék a letartóztatást. A fesztivál főszervezője, William Dalrymple azt nyilatkozta, sokan „nincsenek tisztában vele, hogy egy betiltott könyvből még felolvasni is törvényellenes”, a szerzők szereplésének azonban nemcsak közönsége akadt, hanem sok látogató követelte a kötet tiltásának feloldását is.

Rushdie egyébként az elmúlt években több magánlátogatást is tett Indiában, és 2007-ben már a dzsaipuri könyvfesztiválon is megjelent. A mostani botrányok a helyi tudósítók szerint a közelgő uttar pradesi választások miatt robbantak ki, az államban ugyanis egész Indiában a legnagyobb, 18 százalékos a muszlim szavazók aránya, és senki nem szeretné feldühíteni a közösséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik