Kultúra

Kiss Csaba lett a miskolci színház igazgatója

Zárt ülésen, név szerinti szavazáson Kiss Csabát választotta a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójává a város közgyűlése.

A posztra azután írtak ki pályázatot, hogy tavaly októberben a fideszes polgármester, Kriza Ákos sürgősségi indítványára a megyeszékhely képviselő-testülete zárt ülésen önkormányzati biztost nevezett ki a színház élére – írja a nol.hu. A döntést azzal indokolták, hogy túl magas a kifizetetlen számlák aránya, de ezt a korábbi intézményvezető, Halasi Imre cáfolta. Vele Kriza állítólag négyszemközt közölte, hogy nem töltheti ki idén december 31-ig szóló szerződését, mert ez ügyben a polgármesternek „más a koncepciója”.

Kiss Csaba író-rendező-dramaturg korábban már volt a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóhelyettese, és pályázatában olyanokkal ígért együttműködést, mint Szabó Máté, Béres Attila, Szőcs Artúr vagy Silló István – írja a NOL. A társulat és a szakmai bizottság tagjai a közgyűléssel ellentétben vetélytársát, a filmrendező Koltay Gábort támogatták, akit tavaly nyáron Tarlós István, Budapest főpolgármestere három hónap után menesztett a József Attila Színház éléről. A képviselőtestület szavazásán egyébként a szocialisták nem vettek részt, mert úgy vélték, hogy Kriza a név szerinti voksolással a Fideszen belüli frakciófegyelmet akarta biztosítani, és ezt ők nem akarták támogatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik