Kultúra

Más színházak kárára kötött szerződéseket Koltay Gábor?

A József Attila Színház társulata kiállt a meneszterr direktor mellett, és nyílt levelet intézett Tarlós István főpolgármesterhez.

Támogatásáról biztosította a József Attila Színház társulata Koltay Gábort, a teátrum szerdán leváltott megbízott igazgatóját, és levelében azt kéri a főpolgármestertől, hogy mielőbb gondolja át, mi a szándéka Budapestnek az angyalföldi színházzal.

A színházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a szerdán azonnali hatállyal menesztett Koltay Gábor elmondta: megdöbbenéssel vette tudomásul Tarlós István döntését, megítélése szerint a fővárossal egyetértésben szerződtette a társulat tagjait.

Januárban még a színház teljes megszüntetése is napirenden volt, az ő márciusi kinevezése Koltay szerint azért történt, hogy a teátrum “hagyományainak megfelelően, társulatos formában” működjön tovább. A március 16-i társulati ülésen Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes Fehér Anna színművésznek arra a kérdésére, hogy Koltay Gábornak joga van-e szerződtetni a színészeket, azt válaszolta, hogy a megbízott ügyvezető igazgató teljes jogkörrel járhat el. (Erről hangfelvétel is készült.)

Koltay Gábor kiemelte, hogy ő maga csak találgatni tud leváltásának valódi okairól. A legvalószínűbbnek azt tartja, hogy ismét megerősödtek azok a hangok, amelyek társulat nélkül képzelik el a játszóhely jövőjét. Ismertette a jövő évad műsortervét is, és megjegyezte, hogy a városvezetés azt is felrótta neki, hogy megbízott igazgatóként műsortervet készített.

Csomós Miklós még szerdán mondta el az MTI-nek, hogy Koltay Gábor feladata a válságmenedzselés lett volna, ő azonban hatáskörén átlépve nem csupán a régi társulattagok szerződését hosszabbította meg, hanem új szerződéseket is kötött, és ezzel nemhogy nem stabilizálta, de vélhetően rontotta is a színház pénzügyi helyzetét.

Pénteken délután a Főpolgármesteri Hivatal azt közölte az MTI-vel, hogy Koltay Gábor nem kizárólag a társulat korábbi tizennyolc tagjával és öt új taggal kötött szerződést, de leszerződtette a színház teljes személyzetét is.

A közlemény szerint Koltay Gábor összesen hetvenkilenc július 1-jével hatályba lépő szerződést kötött. A színház éves támogatása 132 millió forint, amelyhez képest az újonnan megkötött szerződések további 204 millió forint terhet jelentenek. “Fedezet hiányában ezt a főváros csak más fontos feladatok rovására tudja biztosítani, adott esetben más színházak művészi munkájának terhére” – írta a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény kitért arra is, hogy a volt megbízott igazgató a kontraktusokat a tulajdonostól kapott többszöri, határozott szóbeli utasítás ellenére kötötte meg a pályázati kiírás megjelenését követően. “Az ügyvezető szerződéskötési jogosultsága egy lehetőség, amely nem jelent szerződéskötési kényszert, különösen akkor, ha az általa ismert rendelkezésre álló pénzügyi keret ezt nem teszi lehetővé” – fogalmazott a hivatal Kommunikációs Igazgatósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik