Kultúra

A tévében: óriások

Építészóriás, óriási cselek, szörnyóriás kétszer, és egy óriási történet Peter Greenawaytől.

Makovecz Imréről olvastam nemrég egy szellemes és pontos jellemzést, mely szerint az építész mindig templomot tervezett, szóljon a megrendelés akár művelődési házra, uszodára vagy egyetemre. Az erdélyi Szászrégenben végre templomra szólt, melyet – és persze az azt betöltő emberek és szellemiség egy részét bemutatja a Hajléka Istennek, hajléka embernek című dokumentumfilm. Azt a lelkületet, mely Erdélyben a kisebbségi lét, a szegénység és ki tudja mi más okán sokkal emberségesebb és összetartóbb, mint az anyaországban. 20:55, Duna World.

Aki ma még pörgős, technikás focit akar látni, az vagy strandfocit néz (igaz, ott a homok sok esetleges és speciális dolgot tesz a játékba) vagy futsalt. A horvátországi Európa-bajnokságon a magyar csapat sajnos nem érdekelt (így csak Kassai Viktor képviseli a magyarokat), de a pörgős, technikás foci igen, és ma este már élvezhetjük is – 21:00, eurosport, Horvátország-Románia.

De foci helyett egy sci-fi akciófilmes klasszikust is választhatunk: 1988-ban készült el John McTiernan Ragadozója, ami meghozta neki a hírnevet, és ami után elkészítette a Drágán add az életed!-et. A Ragadozó vagy Predator egy titokzatos idegen lényről szól, akiaz űrből kerül a Földre, az embereknél erősebb, ügyesebb, gyorsabb, amúgy rájuk vadászik. Épp ott tevékenykedik, ahol egy terrorelhárító kommandó próbál meg véget vetni egy tűszszedésnek, így az állig felfegyverzett katonai alakulat felveszi a harcot a lénnyel. Arnold Schwarzenegger mellett ki kell emelni a Rockyból ismert Carl Weatherst, valamint azt a tényt, hogy a ragadozót (maszkban) eredetileg Jean-Claude van Damme játszotta volna, de nem fűlt a foga a dologhoz, pár jelenet után kirúgták, ezért végül a 2 méter 20 centis Kevin Peter Hall látható a filmben. 21:00, film+

2003-ban Ang Lee filmesítette meg az amerikai képregénylegenda, a The Incredible Hulk, azaz Hulk történetét. A főhős egy genetikus (a képregényben atomfizikus), Bruce Banner, akit véletlenül gammasugárzás ért, aminek hatására a szervezetében termelődő adrenalintól hatalmas zöld izompacsirtává válik, ha valaki nagyon felhúzza. De amúgy belül jó ember. Ang Lee megváltoztatta az amerikaiaknak jól ismert, az anyatejjel magukba szívott történetet, karaktereket, így a film megbukott – ettől még azért lehet jó is. Eric Bana, Jennifer Connelly, Nick Nolte főszereplésével 21:05, TV2.

Peter Greenaway szinte minden filmje botrányt kavart, az egykori festő, ma már inkább képzőművész rendező 1982-es filmje, A rajzoló szerződése sem az a könnyen befogadható, konvencionális tömegfilm – a rendező egyik kedves korszakába, a barokkba térünk vissza, amikor egy angol nagybirtokos nemes által elhanyagolt feleség felfogad egy rajzolót, hogy készítsen tizenkét metszetet a kastélyról, és közben álljon az úrnő rendelkezésére annak minden kívánságára. Majd a nő lánya is köt egy szerződést a festővel. Társadalom, művészet, művész kapcsolatáról elmélkedik filmjével Greenaway a maga szórakoztató, ironikus és festői módján. 21:30, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik