Kultúra

Hajszálnyira az Oscartól: megint A némafilmest díjazták

Újabb díjakat kapott a legtöbb filmes gálán hatalmas sikereket arató The Artist - A némafilmes.

A francia filmet a hétvégén két rangos eseményen, az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) díjátadóján, valamint a színészek céhe, a SAG rendezvényén is kitüntették: előbbin Michel Hazanavicius rendezőt jutalmazták, utóbbin pedig a főszereplő, Jean Dujardin lett a legjobb férfi színész. Az elismerések azért fontosak, mert mindkettő az Oscar-díjátadó egyfajta barométere: az például az elmúlt 63 évben mindössze hatszor fordult elő, hogy nem a DGA által díjazott művész kapta a legjobb rendezőnek járó szobrot az Amerikai Filmakadémiától is, a rendezői Oscar pedig általában a legjobb filmnek ítélt díjjal is együtt jár.

A SAG gálája után egyébként nagy reményeket táplálhat az akadémiai díjkiosztóval kapcsolatban A segítség stábja is, ugyanis a legtöbb kitüntetést ez a film vitte haza: Viola Davis lett a legjobb színésznő, Octavia Spencer a legjobb női mellékszereplő, és a szereplőgárdák közül is a drámában feltűnő művészek csoportját jutalmazták. A negyedik fontos díjat, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot a veterán Christopher Plummer kapta a Kezdőkben nyújtott alakításáért.

A gála legemlékezetesebb pillanatai mindezzel együtt ismét csak A némafilmeshez fűződnek, Jean Dujardin ugyanis egy kisebb stand up-performance-szal szórakoztatta a sajtó képviselőit. A színész először befogta a fülét és dúdolni kezdett, amikor emlékeztették rá, hogy a díj megnyerésével abszolút esélyese lett az Oscarnak is, amikor pedig arról kérdezték, hogy mit jelentene számára, ha megnyerné a legrangosabb filmes elismerést, belekezdett a La Marseillaise-be. Magánszáma az alábbi videón tekinthető meg:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik