Kultúra

A 84. Oscar-díjátadó számokban: adatok és rekordok

Tegnap kihirdették a 2012-es Oscar-várományosok névsorát. John Williams immár negyvenhétszeres jelölt, Meryl Streep tizenhetedszer esélyes a díjra, és 83 esztendő után újra némafilm lehet az év alkotása – íme a lista a statisztikák tükrében.

Most először kilenc filmet jelöltek a legjobb mű díjára: az Éjfélkor Párizsbant, Az élet fáját, a Hadak útjánt, A leleményes Hugót, A némafilmest, a Pénzcsinálót, a Rém hangosan és irtó közelt, A segítséget és az Utódokat. Az első átadón három, az azt követő három évben öt, 1933-ban nyolc, 1934-ben tíz, 1935-ben és 1936-ban tizenkettő, 1937 és 1944 között ismét tíz, majd 1945-től 2009-ig újra öt film versenyzett. Az elmúlt két évben megint tíz jelölt közül válogatott a zsűri.

A legtöbb jelölést – tizenegyet – A leleményes Hugo kapta. Az elmúlt húsz évben tizenötször az lett a legjobb film, amelyik a legtöbb kategóriában volt esélyes. Idén ennek ellenére sokan a második legtöbb – tíz – jelöléssel induló A némafilmest várják befutónak a legjobb film kategóriájában.

Hét filmstúdió forgalmazza a legjobb film díjára esélyes kilenc alkotást. A DreamWorks és a Fox Searchlight két-két filmmel esélyes (előbbi A segítséggel és a Hadak útjánnal, utóbbi az Utódokkal és Az élet fájával), míg a Paramount (A leleményes Hugo), a Sony (Pénzcsináló), a Sony Pictures Classics (Éjfélkor Párizsban), a Warner Bros. (Rém hangosan és irtó közel) és a The Weinstein Co. (A némafilmes) eggyel-eggyel.


Brad Pitt a Pénzcsinálóban

A kilenc film közül kettő (az Éjfélkor Párizsban és Az élet fája) tavasszal, egy (A segítség) nyáron, négy (a Pénzcsináló, az Utódok, A leleményes Hugo és A némafilmes) ősszel, kettő (a Rém hangosan és irtó közel és a Hadak útján) télen debütált. A hazai mozikba mindegyik késéssel érkezett vagy érkezik: legkorábban, ősszel az Éjfélkor Párizsbant és A segítséget láthattuk, ezen kívül pedig csak Az élet fájának és a Pénzcsinálónak volt 2011-ben magyar premierje. A maradék ötből négyre februárig, a Rém hangosan és irtó közelre pedig egészen márciusig kell várnunk a tervek szerint.

Az Amerikai Producerek Céhének díjátadóján a kilenc Oscar-esélyes közül hét van versenyben a legjobb film díjáért (ott kimarad a Rém hangosan és irtó közel, valamint Az élet fája, szerepel viszont a Koszorúslányok, A tetovált lány és A hatalom árnyékában). A BFCA gáláján a kilencből mind a kilencet jelölték (valamint az Oscarból kimaradó Drive – Gázt! című filmet is). Mindkét díjátadót az Oscar-előszobájának tartják, ez idén sem változott.

A némafilmes összesen az ötödik némafilm, és 83 éve az első, amely esélyes a legjobb alkotás díjára. Egyúttal 1970 óta mindössze a hetedik fekete-fehér alkotás a jelöltek közt. A leleményes Hugo a negyedik 3D-s film, amely jelölést kapott a legjobb mű díjára.

Woody Allent hetedszer jelölték a legjobb rendezőnek, a listára 17 év után tért vissza. A művész megdöntötte saját rekordját is az eredeti forgatókönyvek kategóriájában, ugyanis tizenötödször esélyes a díjra. A jelölés egyúttal azt is jelenti, hogy Allennek továbbra sincs olyan forgatókönyve, amelyért ne lett volna várományosa az Oscar-díjnak. Ráadásul mostantól ő az abszolút rekorder a legjobb forgatókönyvíró és a legjobb rendező díjára egyszerre jelölt alkotók között is, idei duplázásával ugyanis megelőzte a hatszor kétszerező Billy Wildert.


Woody Allen megint rekordokat döntött

Michel Hazanavicius mindössze a nyolcadik francia, akit jelöltek a legjobb rendező díjára. Jean Dujardin a negyedik francia, aki a legjobb színész lehet.

Meryl Streep tizenhetedszer jelölt a színésznők között (ez a tizennegyedik alkalom, hogy főszereplőként esélyes, és háromszor mellékszereplőként is várományos volt), amivel megdöntötte a saját maga által felállított rekordot. Sem színésznő, sem férfiszínész nem állt még ennyiszer az Oscar-jelöltek sorában.

Az egyaránt 82 éves Max von Sydow és Christopher Plummer a második és negyedik legidősebb jelölt, aki esélyes a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjra.

John Williams a Tintin kalandjai és a Hadak útján filmzenéjéért is esélyes az Oscarra. Ezzel immár negyvenkétszeres jelölt, ami azt jelenti, hogy a zeneszerzők között már csak egy jelölés választja el a rekorder Alfred Newmantől. A komponista egyébként ötször volt más kategóriában is jelölt, így összesen 47-szer indult esélyesként az Oscar-gálára, amivel Walt Disney mögött a második az örökranglistán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik