Kultúra

César-díj: hazájában nem A némafilmes a sláger

Nagy meglepetésre nem az eddig mindenhol taroló A némafilmes lett a legnagyobb esélyese saját hazája rangos djátadójának, a César-gálának. A film az Oscar-ünnepséghez hasonlóan a francia eseményen is tíz kategóriában lesz jelölt a szervezők bejelentése szerint, tehát a helyi zsűri szerint is a legjobbak közé tartozik, de két riválisa is megelőzte.

A legtöbb, szám szerint 13 jelölést a francia filmrendezőnő, Maïwenn alkotása, a Polisse kapta. A színésznőként indult 35 éves rendező harmadik filmje egy szkeccsszerűen felépített, dokumentumfilmes eszközökkel dolgozó mű, amely egy párizsi kerületi rendőrség gyermekvédelmi osztályának stresszes mindennapjait mutatja be. Eggyel több díjat vihet haza A némafilmesnél Pierre Schoeller L’exercice de l’État (Az államhatalom gyakorlása) című kortárs drámája is, amely a francia kormány egy képzeletbeli miniszterének mindennapjait thrillerszerűen dolgozza fel, és szorosan ott van a nemzetközi sikerfilm nyomában kilenc jelölésével az Életrevalók című vígjáték is, amelyre eddig több mint 18 millió jegyet váltottak. Az Oliver Nakache és Eric Toledano rendezésében készült film egy lebénult arisztokrata és fekete bőrű ápolója történetét meséli el.

Az említett alkotások mellett a legjobb filmnek járó szobrocskáért versenyezhet még Alain Cavalier Pater című drámája, Aki Kaurismaki Kikötői története, valamint Valérie Donzelli önéletrajzi filmje, a La Guerre est déclarée (Kitört a háború). Valamennyi jelöltet elismerő kritikával illették az újságírók, és mindegyik hatalmas kasszasiker is volt Franciaországban, ahol az elmúlt évben a mozik a válsággal dacolva a hatvanas évek óta nem látott forgalmat bonyolítottak.

A 37. César-díjátadót február 24-én tartják Párizsban. A szervező francia filmakadémia elnöke, Alain Terzian azt is elmondta, hogy az eseményen az életműdíjat a 36 éves Kate Winslet kapja. A 2009-ben A felolvasó című filmben nyújtott játékáért Oscar-díjjal jutalmazott művésznőnek a kitüntetést Roman Polanski nyújtja majd át, akivel együtt dolgozott a tavaly bemutatott Az öldöklés istene című filmen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik