Kultúra

Japán mesefanok Győrben

A Győri Anime Klub tagjai kéthetente ülnek össze és kitárgyalják a műfajjal kapcsolatos legújabb élményeiket.

Az anime kifejezést a japán stílusú rajzfilmekre használjuk. Ezek a mesék nem csupán gyerekeknek szólnak, sőt vannak köztük olyanok, melyek megtekintése egyáltalán nem ajánlott a legkisebb korosztálynak. A többi műfajhoz hasonlóan nagyon eltérő tematikájúak lehetnek az egyes sorozatok, vannak köztük viccesek, romantikusak, de éppúgy léteznek akció- és drámaanimék is. A műfajért világszerte rengetegen rajonganak, nincs ez másképp hazánkban sem.

A NeYuSaTsu egy győri anime klub. A közösséggel kapcsolatos kérdéseinkre Pércsy Kornél, a társaság elnöke felelt:

– 6-7 évvel ezelőtt alakult meg közösségünk, anime érdeklődésű emberekből. Akkoriban még csak 6 tagot számlált klubunk, de az óta ez a szám jelentősen növekedett. Az alapítók egy japán nyelvtanfolyamon ismerkedtek meg, miután kiderült, hogy közel laknak egymáshoz – győri kötődésűek –, megfogalmazódott bennük a klub alapításának ötlete. Szerencsés helyzetben voltunk, hiszen a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér helyet biztosított, és a mai napig otthont ad gyűléseinek.

Nagyjából fél év leforgása alatt 30 főre emelkedett a létszámunk. Elég vegyes korosztályokból tevődik össze a közösségünk, a legfiatalabbak 12-13 évesek, a legidősebbek a 30-as éveikben járnak, jómagam pedig a 49-et taposom.

Elsősorban farsangi és szilveszteri rendezvényeink vannak minden évben, ezeket magunknak szervezzük, valamint alkalmanként filmklub jellegű anime-vetítéseink is vannak.

Van egy országos szintű szervezet: a Magyar Anime Társaság és egy anime magazin, nekik évente két alkalommal szokott lenni egy-egy rendezvényük, ahol összegyűlnek a hozzánk hasonló érdeklődésű emberek, ezeken az eseményeken kb. 3000-4000 fő vesz részt.

Kéthetente keddenként másfél órára összeülünk a győri városi könyvtárban, itt beszélgetünk, zenét hallgatunk, animét nézünk közösen. A tagok között sokan vannak, akik szeretnek rajzolni, az elkészült műveket elhozzák és kielemezzük azokat. Kitárgyaljuk azt is ki, mit néz vagy olvas a műfajon belül aktuálisan. A Győri Anime Klub nyitott, így bárkit szívesen látunk keddi találkozóinkon, akit érdekel és kíváncsi a japán kultúrára, valamint az animére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik