Belföld

Egyedi táskák, pénztárcák a Magyar Ispitában

A győri foltvarrás úttörőjének, Zugmann Ilonának nyílt kiállítása Győr szívében.

Faliképek, táskák, pénztárcák, szemüvegtokok, mind-mind foltvarrással készült, különleges és izgalmas tárgyak. Zugmann Ilona győri foltvarró céhmester kiállítását a Magyar Ispitában tekinthetik meg az érdeklők.
A foltvarrás a szövéssel egyidős eljárás. A szükség, a szegénység szülte, amikor először készült praktikus tárgy a megszőtt anyagok maradékaiból. A foltmozaik feltűnt a középkori lovagok nyeregtakaróin, a templomi és főúri zászlókon, a reneszánsz világ udvari bolondjainak öltözékén. Egyesek szerint a foltvarrás gyökereit Észak-Amerikában kell keresnünk, az ott quilt névre hallgató technikát az első telepesek lányai, asszonyai találták ki, s fejlesztették népművészetté. A praktikum szülte varrási mód mára meghódította a világot, sikerültebb darabjai a képzőművészet, az iparművészet más ágainak alkotásaihoz hasonlóan piacképesek.

Zugmann Ilona tizennyolc évvel ezelőtt ismerkedett meg a foltvarrással, a patchwork technikával, Dolányi Anna kiállításán. A mester, az eljárás hazai elterjesztője szervezte meg a céhet, amelynek ma már nyolcszáz regisztrált tagja van. Ilona asszony a győri foltvarrás úttörője, jóvoltából félszázan tanulják, gyakorolják a varrás e fajtáját a klubokban.
Az évek során megszámlálhatatlan alkotást, használati tárgyat készített. Tíz éve alakult úgy az élete, hogy csak ezzel foglakozik, munkáit kiállításokon mutatja be itthon és külföldön. Párizsban rendezett tárlatát követően Ég és föld című faliképe bekerült a francia patchwork-tankönyvbe. A falikép egy úgynevezett charm quilt technikával készült, vagyis a szigorú szabályoknak megfelelően 999, egymástól eltérő mintázatú darabból áll, egyetlen motívum felhasználásával. A művésznő fél évig dolgozott a kagylóformákkal, majd a piskóta és a palack motívumokkal, de azt mondja, a tökéletes darab elkészítése még nem sikerült.

Ilona meséli, korábban nehéz volt beszerezni a foltnak valót, mert hazánkban megszűnt a textilipar, ma azonban már vannak kifejezetten foltvarrókra szakosodott üzletek. Természetes eredetű alapanyagokat, lent és pamutvásznat használ, kiegészítőnek selymet és bársonyt. Figyelemre méltó alkotásain látványos geometrikus minták és textillel elmesélt történetek elevenednek meg. Kezdetben kizárólag a tradicionális motívumokkal dolgozott, csak kézzel varrt, az utóbbi időkben a modern irányzatokat követi és géppel is tűz. Félszáz munkáját minősítette iparművészeti alkotásnak a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, tavaly a Négy évszak című faliképe nyert országos elismerést.

Zugmann Ilona jelenleg látható győri kiállítása az Évszakok a foltvarró szemével címet viseli, és január 18-tól egészen március 4-ig nyitva tart. Használati tárgyaival, a táskákkal, pénztárcákkal, szemüvegtokokkal a győri kézműves vásárokban találkozhatunk.

Ajánlott videó