Kultúra

A tévében: a rossz, a napfény, a nagyszabású csábítása

Volt egyszer egy örök vitéz, egy vízilabda-EB, egy spanyol nyár, egy titokzatos robbanás, egy megtestesült gonosz.

Szervusztok pajtikáim, mondta a a 86 éves Kemény Henrik, és Vitéz Lászlóval és a többiekkel átköltözött a mennyei bábszínházba. A csupa energia és vidámság, palacsintasütőharc-szakértő bábművész legenda volt már életében, és most a Vitéz László és a többiek sorozat harmadik epizódját, a Borbélysegéd címűt nézhetjük meg 12:02-től az m2-n – ebéd előttre épp jó lesz egy kis csihi-puhi.

Eddig minden jól alakul a hollandiai vízilabda-EB-n, ma este a meglepetésekre mindig képes görög csapat ellen játszunk, akik ugyanúgy 100%-osak, mint mi. Ha legyőzzük a görögöket, csoportelsők leszünk szinte biztosan,m ert utána már csak a török csapatot kéne ehhez elgyőzni, ami nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. A görögöknek is fontos a jó eredmény, mert ők utána az olaszokkal játszanak erősen kétesélyes meccset. Úgyhogy hajrá fiúk! Magyarország-Görögország, 18:55, m2, élő. 

Jelen filmünk nemcsak önmagáért érdekes, hanem azért is, mert Javier Bardem és Penélope Cruz itt lettek egymásié, aminek már egy baba személyében konkrét eredménye is van. A Vicky Cristina Barcelona Woody Allen egyik leginkább celebközpontú filmje, igazi spanyol hangulatú darab egy festőről (Javier Bardem), a volt feleségéről (Penélope Cruz), és két amerikai turistalányról (Scarlett Johansson és Rebecca Hall), akiket a macsó, kicsit parodisztikusan megrajzolt piktor magába bolondít. Allen így emeli meg kalapját a mediterráneum előtt sok nappal és poénnal. 20:15, m1.

De nemcsak a nap sugarai égetnek olykor tűzforrón, 1908. június 30-án Szibéria felett valami nagy dolog akkorát robbant, hogy letarolta a fél tajgát, roogósra sütött sok szerencsétlen állatot, betörte a közeli város házainak ablakait (ekkor volt jó dolog utoljára Szibériában ablakosnak lenni), betörte az ajtókat – vajon mi lehetett az, miután semmit nem találtak a robbanás helyén? Állítólag egy a Föld légkörébe belépő, és felrobbant kisbolygó, üstökösmag lehetett az – a bizonyosságot most egy kutatócsoport próbálja fellelni a helyszínen, száz év elteltével (valószínűleg szemtanúkra már nem lehet alapozni). 21:00, National Geographic, Mindennapi tudomány VIII: Robbanás Szibéria felett.

2008-ban négy Oscart nyert ez a Cormac McCarthy-regényből készült vadnyugati történet. A szerző furcsán humanista, szereti az emberiséget borzalmas helyzetekbe pakolni, amiből elsőre nem nagyon jövünk ki jól, aztán mégis kiderül, hogy embernek lenni felemelő is. Az üres, minden megváltás ígérete nélküli létet elég jól fogta meg a két Coen-testvér, akik a Nem vénnek való vidék főszerepére ráadásul sikeresen nyerték meg Amerika két cowboy-arcát, Tommy Lee Jonest és Josh Brolint, valamint a ma már emlegetett Javier Bardemet – ha mindkét filmjét megnézik, megértik, mekkora színész is ő (ami mellé csak hab a tortán női olvasóink rajongása). De a film nem lesz túl vidám – egy ordas sorozatgyilkos ámokfutása Amerikán keresztül nyomában a törvénnyel és annak tapasztalt, de szükségszerűen (? vagy !, ez a film egyik kérdése) hátrányban lévő képviselőjével. 23:20, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik