Kultúra

A tévében: királyok a pályán, Ógyarmat, Hanks kecskeszakállal

Csuhraj-repeta, Real-Barca, egy kis falu mázlija, meg sokunkéra egy ferences barát, illetőleg egy professzor betörő teszi kerekké a mai estét.

Csodálatos régi filmet kínál a Duna II. Autonómia, 19:30-kor leadják a nemrég a fődunán leadott Tiszta égboltot, Grigorij Csuhraj remekét. Akinek a filmről a miszlikbe vágott, ezerrel pergő, szétzenélt, agyoneffektezett vizuális hamburgerek jutnak az eszébe, az azért, akinek nem, az meg azért nézze meg ezt a súlyos, komoly filmet, mely a maga módján a sztálini személyi kultuszról is beszél (1960-ban!). Csisztoje nyebo.

El vagyunk kényeztetve, rövid időn belül itt a második El Clásico, azaz Real és Barca egymás ellen (és lesz még több is), most épp nem bajnokin, hanem kupadöntőn és Barcelonában – nem lesz rossz meccs, miután kiismerték egymást a csapatok. Melyik lesz a taktikusabb edző, Guardiola vagy Mourinho? Ki húz jobbat? Melyik klasszis villan? 20:45-től a sport1-en.

De a magyar valóság is a terítéken – nem kell megijedni, konvergenciaprogram helyett arról lesz szó, hogy találja meg a szerencséjét egy kis falu, Ógyarmat hogy ne legyen többé sza… azaz rossz hely. Keményffy Tamás csehújhullámosra szabott friss vígjátéka Lukáts Andorral, Lázár Katival, Kerekes Vicával, a 40. Filmszemle legjobb forgatókönyv-írói díjával (Hegedűs Bálintnak) – ez a Mázli, 21:00, Duna TV.

Nagyhét van, így van némi ráció abban, hogy Veiszer Alinda Böjte Csaba ferences szerzetessel beszélget a Zárórában. A dévai (nem dévaj!) szerzetes amellett, hogy erdélyiként Böröcz Andrást megszégyenítő ízzel beszéli a magyart, évek óta segíti a szegény, rászoruló gyerekek nevelődését és oktatását. És mellesleg olyan nyitott szellemű, bölcs ember, aki keresztény, ateista, muzulmán, buddhista, zsidó, azaz mindenki érdeklődésére méltán tarthat számot. 22:35, m2.

Végül egy rég látott film a Coenektől. a Betörő az albérlőm egy 1955-ös film remake-je, egy illetéktelen behatoló professzorral a főszerepben (Tom Hanks, bajusszal, kecskeszakállal), aki az évszázad bűntényét tervezi – betörni egy fekete nénihez (Irma P. Hall). Aztán persze ebből is az a Coen-féle abszurd világ lesz, amit annyira kedvelünk. 23:25. RTL Klub.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik