Kultúra

Nem kaphat Oscar-díjat Tarr Béla filmje

Kiadta az Amerikai Filmakadémia a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjra esélyes filmek szűkített lisáját. A magyar nevezés, A torinói ló nem került be a válogatásba.

A 63 nevezett filmből a kilenc esélyes közé olyanok jutottak be, mint Aszgar Farhadi Nader és Simin – Egy elválás története című produkciója, amely a hétvégén nyerte el a legjobb külföldi film díját a Golden Globe-gálán vagy Wim Wenders Pina Bauschról forgatott munkája. Utóbbi egyébként nemcsak az idegen nyelvű filmek, hanem a dokumentumfilmek rövidlistájára is felkerült.

A kilenc esélyes között szerepel még a belga Rundskop, a kanadai Monsieur Lazhar, a dán SuperClásico, az izraeli Hearat Shulayim, a marokkói Omar m’a tué, a lengyel In Darkness, valamint a tajvani Sáidéké balái című történelmi eposz is. Tarr Béla többek között Ezüst Medvével is jutalmazott filmje, A torinói ló olyan más alkotásokkal együtt esett ki a szűkítés során, mint a Cannesban díjazott finn Le Havre, vagy a Christian Bale szereplésével készült kínai The Flowers of War. Az Oscar-jelöltek végleges névsorát kedden hozzák nyilvánosságra, a Filmakadémia díjainak átadására február 26-án kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik