Kultúra

Tarolhat A torinói ló

Három kategóriában is jelölték Tarr Béla alkotását az Európai Filmdíjra.

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombaton, Sevillában nyilvánosságra hozta az idei díjakra jelöltek listáját. Tarr Béla „A torinói ló” című filmje a 2500 EFA-tag döntése alapján a legjobb rendező, a legjobb operatőr és a legjobb zeneszerző kategóriában is versenybe száll az Európa Filmdíjért. Hazai művet még soha nem jelöltek ilyen sok kategóriában Európai Filmdíjra. Az elismeréseket december 3-án, Berlinben adják át a jelöltek és a filmvilág legfényesebb csillagainak személyes részvételével.

Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyvet Krasznahorkai László írása alapján Krasznahorkai és Tarr Béla írta. A produkció társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte. A torinói ló-ban a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály szerepel.

A mű kiemelkedő sikert aratott februárban, a berlini filmfesztiválon tartott világpremieren: a zsűri nagydíját és a filmkritikusok FIPRESCI-díját is elnyerte. A produkciót eddig 39 ország forgalmazói vásárolták meg, így például az Egyesült Államokban, Kínában, Oroszországban, Spanyolországban, Brazíliában és Japánban is műsorra tűzik.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért is nevezett film nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai WWW részvételével – tájékoztatta a Magyar Filmunió szombaton az MTI-t.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik