Kultúra

Tarr Béla a Magyar Filmművészek Szövetsége élén

Új vezetőséget választott a Magyar Filmművészek Szövetsége: a szervezet elnöke Tarr Béla rendező, a tiszteletbeli elnök pedig elődje, Jancsó Miklós lett.

Alelnökké Kende János operatőrt választották, a főtitkári feladatokat Janisch Attila rendező, forgatókönyvíró látja el ezentúl. Az elnökségbe Almási Tamás rendező, Báron György szerkesztő, filmesztéta, illetve Szomjas György rendező került – tájékoztatott Hermann Krisztina ügyvezető titkár. A közlemény szerint a megújult Magyar Filmművészek Szövetsége képviselni kívánja a magyar mozgóképkultúra minden területét, nyitni kíván a mozgóképes szakma minden irányába, és határozottan kíván fellépni ezek védelmében.

A szövetség új vezetése a magyar mozgóképkultúrát egységes egésznek tekinti, minden filmműfajnak és minden mozgóképes megjelenési formának, valamint a filmgyártáson túl a forgalmazásnak, a moziknak és a szaksajtónak is érdekképviselete kíván lenni – olvasható az állásfoglalásban. A több mint ötven éve működő szervezet ezzel párhuzamosan “konstruktív és offenzív magatartást” ígér a jövőben, hangsúlyozva: “A szövetség meggyőződése, hogy a magyar mozgókép a magyar nemzeti kultúra elválaszthatatlan és az európai kultúra integráns része, ezért kötelességének tartja ennek védelmét és az ehhez szükséges ‘normális működés’ feltételeinek megteremtését.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik