Kultúra

A tévében: bolgár szatíra, maffia, kanadai sci-fi


Elszabadult biológiai fegyver, pártállam, maffia és ellenmaffia, dínók Afrikában, illetve egy bolgár szatíra 1967-ből.

Lorenzo Lamasért megőrül minden 60 feletti szépasszony, most akkor indulhat a sikítás, mert ő a főszereplője A fegyver neve: halál című, közepesen eredeti történetű “kanadai sci-fi akciófilm”-nek. Arról lenne szó, hogy egy titkos laboratóriumban fejlesztődik a nagyon csúnya vegyi fegyver, de persze aki másnak vermet ás, és bagoly mondja verébnek, szóval elszabadul a vírus a laborba, és valami még csúnyább lesz belőle, amit egy fegyveres osztagnak kéne eltennie láb alól. Ennek a fele sem tréfa, 21:00-tól a film+-on indul a jóféle b-film.

Amennyivel kisebb a probléma, annál kevésbé tudtuk rendesen megoldani – az Előre! című film (Erdélyi Dániel rendezése) a szocializmusba röpül vissza, ahol a párttitkár és az illegális ellenzéki apuka gyereke jó barátok, a papák pedig nagyjából egy dologban értenek egyet: hogy az iskola új tanárnője jó nő. De eljön egy osztálykirándulás, ahol minden megváltozik. A filmben Marozsán Erika, Bodrogi Gyula mellett a nemrég elhunyt Garas Dezsővel is találkozhatunk. 21:40, Duna TV.

Ki tudna többet a maffiáról, mint Michele Placido, a Polip sorozat Cattani felügyelője? Nem csoda, hogy ő rendezte meg a Bűnügyi regény című filmet, melyben egy új alvilági szervezet egy “Libanoni” ragadványnevű férfivel az élén le akarja nyomni az olasz alvilágot. Ez elhúzódó és hosszú harcot jelent a 70-es évektől egészen az ezredfordulóig, ám a rendőrség sem tétlen – megpróbálják elfogni a tetteseket. 22:30, m1.

A Legendás szörnyek című ismeretterjesztő sorozat mai adásában egy érdekes esettel ismerkedhetünk meg, Afrikában, Kamerunban állítólag él egy hatalmas, hosszú nyakú állat, amit a helyi nép “a folyók megállítójának” hív. Tényleg egy túlélő dinoszaurusz lenne ő, vagy csak egy mai, de nagy állat? 23:00, National Geographic.

Az m2 is tudja, mi kell a népnek – 0:25-kor lead egy 1967-es bolgár filmszatírát. Mivel az akkori bolgár helyzetre már csak kevesen emlékeznek, a szatíra sem biztos, hogy hat. De hátha a cselekmény megáll a maga lábán! Egy kis falu felett megáll egy nay léggömb, amiről senki nem tudja, hogy került oda. A nagy találgatásban híre megy, hogy tán selyem van rajta, le kéne hozni, de ez nehéz, mert “a léggömb nem engedelmeskedik az emberi akaratnak. Ráadásul az emberek tehetetlen dühükben egymás ellen fordulnak, és legrosszabb, agresszív énjük kerekedik felül”, szóval van itt minden, társadalombírálat, selyemkapzsiság, léggömb. Ez A lekötözött léggömb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik