Kultúra

A tévében: Minarik Ede cselsorozatba kezd

Bródy János portréfilmje, Teherán bemutatása mellett ma Garas Dezső egyik legjobb filmjét is megnézhetjük. Újra.

Koncz Zsuzsa szerint régen túl fiatal volt hozzá, most pedig túl öreg – Bródy János e téren nem volt szerencsés, mi azonban azok vagyunk, hisz megismerhettük azokat a dalokat, melyeket előbb Szörényi Leventével, később másokkal, avagy önmagával szerzett a 20. század egyik legnagyobb magyar szövegírója. Aki most visszaemlékszik, illetve kitekint – a Kézjegy című portréműsor mai epizódjában műhelytitkokról, létfelfogásról, világképről fog beszélni az, aki nem volt játéka mindenféle szélnek. 20:05, Duna TV.

Irán az egyik legellentmondásosabb társadalom, ahol az iszlám állam olyan mértékben nyúl bele polgárai életébe, ami Nyugaton elképzelhetetlen lenne. Reza Pahlavi sah diktatúrája után úgy tűnt, demokratikusabb államrend alakulhat ki, de az ajatollahok állama máshogy, de ugyanolyan elnyomó. Az On the Spot két merész riportere, S. Takács András és Cseke Eszter inkognitóban mentek Teheránba, hogy bemutassák a szabadság kis köreit kialakító iráni nőket – akik a divat és a szabadságvágy kifejezése miatt is operáltatják át jellegzetes orrukat -, és készítették el az utolsó interjút Jafar Panahi rendezővel, aki azóta hatéves börtönbüntetését tölti, és 20 évig nem érintkezhet a sajtó képviselőivel egy el sem készült film miatt. 21:10, m1.

Van egy kis floridai város, Banyan Key, amelynek csendes életét felkavarja egy kettős gyilkosság. Az meg végképp, hogy a nyomok a helyi sheriffhez vezetnek, akinek a szeretője az egyik áldozat. Matt Lee Whitlocknak tisztáznia kell magát, mielőtt összeszorul a hurok a nyaka körül, ráadásul felesége a szakértők közt végzi munkáját. Az ilyen nyomozós-tisztázós-időre menős filmekből minden évben van egy, ráadásul ebben minden olyan terjengősnek tűnik, a városnak két, a karkatereknek három nevük van, ettől még azonban jó is lehet a Denzel Washington, Eva Mendes főszereplésével érkező Időzavarban, melyet 21:10-től láthatunk a Viasat3-on. 

A Duna TV ébredt a leggyorsabban, és pár nappal Garas Dezső halála után műsorra tűzték az egyik legjobb filmjét, Sándor Pál Régi idők fociját. A Mándy Iván-novellákból készült filmben Minarik Ede mosodás próbálja egyben tartani a Csabagyöngyét, miközben egyfelől a hitelezők, másfelől a játékosügynökök szorongatják. De nem is kell a történetet részletezni, hisz mindenki kívülről tudja az egész filmet, melynek végén Garas egy cselsorozat után felröpül az égbe. 21:30, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik