Kultúra

Reped a páratlan reneszánsz palota fala

Repedés fenyegeti Olaszország egyik legszebb reneszánsz palotáját Mantovában. A falakon keletkezett törést egyszer már kijavították, de ez sem segített.

A mantovai Palazzo del Te páratlan reneszánsz palota, a Sala dei Giganti, a freskóin ábrázolt óriásokról elnevezett terem nyugati falát azonban több mint hat méter hosszú törés szeli át. A repedést a Gazzetta di Mantova című helyi napilap munkatársa vette észre.

Nem ez az első alkalom, hogy a Federico II Gonzaga, Mantova őrgrófja által 1525-35 között építtetett monumentális palotának ez a terme veszélyben forog. Az első repedés 1989-ben jelentkezett, és ezt azonnali restaurálás követte. A mostani törés a huszonhárom évvel ezelőttihez képest négy méterrel hosszabb, és szélesebb is.

A 16. századi palota tulajdonosaként a mantovai önkormányzat az újabb helyreállítás előtt a repedést kiváltó okot akarja azonosítani. A feltételezések között szerepel, hogy a törés a palotától néhány méterre haladó vasútvonal okozta rezgés miatt keletkezik. Nem kizárt az sem, hogy az iszapos talajra épített palota szerkezetében kell keresni a repedés okait, melyeket földrengés is okozhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik