Kultúra

Rangos brit kitüntetést kap Martin Scorsese

Legrangosabb kitüntetésével, akadémiai tagsággal jutalmazza február 17-i díjkiosztó ceremóniáján Martin Scorsesét a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA).

Az akadémiai tagság egyfajta életműdíj, amivel a BAFTA korábban olyan filmes nagyságok munkásságát ismerte el, mint Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg vagy Stanley Kubrick. Tim Corrie, a BAFTA elnöke Scorsesét olyan filmesként méltatta, aki már életében legendává vált, és munkásságával valódi ösztönzést adott a fiatal rendezőknek.

Scorsese – akinek A leleményes Hugo című 3D-s animációját a közelmúltban mutatták be világszerte – nagy megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést. A 69 éves rendező pályafutása során olyan nagy hatású produkciókat készített, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika, A New York bandái vagy az Aviator. Oscar-díját A tégla című thrillerért kapta 2007-ben. Rendezőként kilencszer jelölték BAFTA-díjra, 1991-ben a Nagymenők című filmjéért el is nyerte a kitüntetést. A játékfilmek mellett számos dokumentumfilmet is rendezett zenei témákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik