Kultúra

Scorsese első 3D-s filmje azonnal díjat is nyert

Az Amerikai Filmkritikusok Testülete az év legjobb filmjének választotta A leleményes Hugót.

Martin Scorsese első háromdimenziós filmje, a harmincas években játszódó, és a filmtörténet egyik legnagyobb varázslója, a francia George Melies előtt fejet hajtó A leleményes Hugo az év filmje, legalábbis az Amerikai Filmkritikusok Testülete (National Board of Review) tagjai szerint. Az NBR elnöke, Annie Schulhof értékelésében a filmtörténet ünnepeként emlegette a filmet.

A filmtörténészeket, diákokat és filmszakértőket tömörítő, több mint százéves múltra visszatekintő csoport döntésével Scorsese filmje egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy jelöljék a legjobb filmnek járó Oscar-díjra is.

A testület díjazottjai közül Alexander Payne The Descendants című filmje kapta a legtöbb elismerést. A főszereplő George Clooney a legjobb színész, a lányát játszó húszéves Shailene Woodley a legjobb női mellékszereplő, Payne, Nat Faxon és Jim Rash pedig a legjobb adaptált forgatókönyv díját szerezte meg.

A testület Payne családi drámáján kívül az év legjobb filmjei közé sorolta a Drive – Gázt!, A tetovált lány, a Harry Potter és a halál ereklyéi II. rész, a The Ides of March, a J. Edgar, Az élet fája és a War Horse című produkciót.

Tilda Swintont a We Need to Talk About Kevin című filmben nyújtott játékáért a legjobb színésznőnek választották. A segítség című polgárjogi dráma a legjobb szereplőgárda díját kapta. A dokumentumfilmek közül a Paradise Lost 3: Purgatory című produkciót találták a legjobbnak. A külföldi filmek mezőnyéből az iráni Nader és Simin – Egy elválás története című produkciót díjazta a testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik