Kultúra

Január 3-án búcsúztatják Herskó Jánost

Január 3-án, 11.15 órakor vesznek végső búcsút Herskó János filmrendezőtől a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.

Herskó Jánost 85 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után október 12-én érte a halál. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti – olvasható a közleményben.

A Két emelet boldogság, a Párbeszéd, a Szevasz, Vera és az N. N., a halál angyala rendezője 1926-ban született Budapesten, és 1945 után kezdett filmezéssel foglalkozni. Tanult Gertler Viktor filmiskolájában és a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is, majd utóbbinak tanára és főigazgató-helyettese lett, miután visszatért a moszkvai Filmművészeti Főiskoláról, ahol ösztöndíjat kapott. Oktatói munkája mellett 1953-tól készítette a filmeket, a hatvanas években kétszer is Balázs Béla-díjjal tüntették ki tevékenységéért.

1970-ben Svédországba emigrált, búcsúlevelében azt írta, nagyon nehéz volt elhatározásra jutnia, de politikai okokból, valamint „a szakmában és az országban tapasztalható elkeserítő jelenségek és ideológiai ellentmondások” miatt végül mégis meghozta a döntést. Skandináviában folytatta oktatói munkáját, és a Svéd Filmakadémia rektora lett, de a kilencvenes évek elejétől ideje egy részét ismét hazánkban töltötte, és vendégprofesszorként tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is. A 2000-es években többször is elismerték munkásságát: a Kossuth-díj mellett a filmszemle életműdíját és a Magyar Mozgókép Mestere címet is megkapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik