Kultúra

Elmaradhat jövőre a Magyar Dal Napja

Bizonytalanná vált a jövő évi Magyar Dal Napja sorsa. A szervezők ennek ellenére optimisták, A Magyar Dal Fővárosa pályázatot hamarosan kiírják.

“A jelenlegi gazdasági helyzet a Magyar Dal Napja támogatói bázisát is ‘megnyirbálta’, és jelenleg nem látni, mi fog történni. A támogatók jelezték, hogy akkor tudnak továbbra is a Magyar Dal Napja mögé állni, amennyiben meg tudják teremteni annak pénzügyi alapját. Az ügyet fontosnak gondolják és képviselni szeretnék, ám egyelőre maguk sem tudják, lesz-e mozdítható tőkéjük 2012-ben erre a célra” – fogalmazott Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője, hozzátéve: sok szervezet – köztük az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület zenei kuratóriuma -, amely eddig bizonyos bevételekkel önállóan gazdálkodott, a jogszabályok változása miatt 2012. január 1-jétől ezt már nem teheti meg.

“Komoly problémát jelent továbbá, hogy megváltozott a Nemzeti Kulturális Alap pályáztatási rendszere. Az eddig évente kétszer kiírt pályázatok megszűntek, jövőre csak októberben kezdődnek a pályázatok, és mivel a Magyar Dal Napja szeptember második vasárnapján van, eleve lehetetlennek látszik olyan forráshoz jutni, amit eddig megkaptunk” – mondta az ügyvezető. Szabó Edit ugyanakkor hozzátette: “A jelenlegi bizonytalan helyzet ellenére is szeretnénk január közepén kiírni A Magyar Dal Fővárosa pályázatot. A Magyar Dal Napja ereje abban áll, hogy nemcsak a fővárosban vannak koncertfolyamok, hanem vidéki helyszíneken is, ahol a helyi zenekarok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.”

A Magyar Dal Napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál “mínusz egyedik” napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják párhuzamosan több helyszínen, köztük vidéki városokban is. 2011-ben a kis költségvetésű, összesen 25 millió forintból megvalósult eseményt országszerte csaknem 60 ezren látogatták: Budapesten 18 ezer, Nyíregyházán, a magyar dal idei fővárosában ötezer, a többi vidéki helyszínen 35 ezer érdeklődő vett részt a vasárnapi eseményeken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik