Kultúra

Megtalálták a régészek Jane Austen egykori otthonát

Megtalálták a régészek Nagy-Britanniában annak a háznak a maradványait, amelyben Jane Austen, a világhírű írónő élete több mint felét töltötte.

Austenék 1775 és 1801 között éltek Basingstoke közelében, Steventonban, otthonukat azonban lerombolták nem sokkal azután, hogy elköltöztek Bathba. A maradványok feltárását a régészek önkéntesek segítségével végezték. “Legfőbb célunk, hogy összeillesszük a kirakóst, és megtudjuk, milyen volt Jane első otthona” – nyilatkozta az ásatásokat vezető Debbie Charlton a BBC-nek. A dolog azért érdekes, mert az épület eredeti külsejéről maradtak fenn információk egy 19. századi térképen, és több művész is megörökítette, de ezek a képek ellentmondanak egymásnak.

Jane Austen állítólag a Steventonban töltött évei alatt merített társasági élményeiből regényeihez, és ott is kezdte el megírni a Büszkeség és balítélet, az Értelem és érzelem, valamint A klastrom titka című műveit. Ezeket a köteteket akkor fejezte be, amikor családjával Winchester közelébe, Chawtonba költözött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik