Kultúra

Arzénmérgezésben halhatott meg Jane Austen

Az írónő levelezését átvizsgálva egyértelműnek tűnik, hogy Jane Austennel arzénmérgezés végzett.

Ashford három évvel ezelőtt költözött Chawtonba, ahol az írónő fivérének egykori könyvtárában szándékozott következő művén dolgozni, hamarosan azonban elkezdte tanulmányozni Austen leveleit, és az egyikben egy meglepő mondatra bukkant. A halála előtt nem sokkal kelt üzenetben a szerző azt írta, hogy lassan gyógyul, és fokozatosan eltűnnek a testéről a fekete és fehér foltok is – Ashford pedig krimiíróként azonnal felismerte, hogy ezek az arzénmérgezés egyértelmű jelei, így megpróbált részletesen is utánajárni a dolognak. Mivel kutatásai során megtudta az Észak-Amerikai Jane Austen társaság igazgatójától, hogy az írónő egy aukción elkelt hajtincsét évtizedekkel ezelőtt vizsgálatnak vetették alá, amely kimutatta, hogy Austen szervezetében jelen volt az arzén, és más levelekben is árulkodó mondatokra bukkant, most már határozottan állítja, hogy a méreg végzett az Értelem és érzelem szerzőjével.

A korábbi elméletek szerint Austen halálának hátterében a lupus nevű autoimmun-betegség, a Hodgkin-limfóma vagy az Addison-kór állhatott, de nem zárható ki Ashford teóriája sem, ugyanis az arzén az írónő korában elterjedt gyógyszer volt, és többek között reumára is alkalmazták, amiben ő maga is szenvedett. Elfogadja a mérgezés lehetőségét az Austen-szakértő irodalomprofesszor, Janet Todd is, ugyanakkor hozzáteszi: az elhunyt maradványainak vizsgálata nélkül minden kijelentés csak találgatás, az pedig valószínűtlen, hogy ezeket a teszteket valaha is elvégzik, mert Austen exhumálása sokakat felháborítana. Lindsay Ashford jelenleg egyébként Miss Austen rejtélyes halála címmel egy regényt ír, amelyben azzal a gondolattal játszik el, hogy Jane Austent megölték, szerinte ugyanis az alkotó családi háttere alapján ez is lehetséges – Todd professzor asszony szerint ez azonban már nagyon valószerűtlen feltevés.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.