Kultúra

Elkelt a világhírű írónő kincset érő kézirata

Közel egymillió fontért kelt el Jane Austen egy befejezetlen regényének kézirata.

A The Watsons című történet kézirata vélhetően 1804-ből származik. A javításokkal tűzdelt példány a világhírű írónő legrégebbi fennmaradt kézirata, amelyért előzetesen 200-300 ezer fontot reméltek. A ritkaság végül 993 250 fontért (303 millió forintnak megfelelő összeg) talált gazdára a Sotheby’s árverésén.

“A mű Jane Austen élete során nem jelent meg és befejezetlen maradt. A regény csak negyedéig készült el, a kézirat 68 oldalas, és azokban az időkben született, amikor a Büszkeség és balítélet későbbi írójának művei még nem jelentek meg, de stílusa már érett volt.

A The Watsons kézirata fontos ismeretekkel szolgál a kutatóknak nemcsak arról, hogy Jane Austen miként írt, majd bírálta felül saját munkáját, hanem arról is, miként néztek ki kéziratai, mielőtt kiadói kézbe kerültek. Szakértők szerint ez a mű meghatározó Austen stílusában, és világosan megmutatkoznak benne a későbbi munkáira jellemző jegyek.

A történet egy özvegy lelkész négy lányáról szól, főszereplője Emma, aki a legkisebb a sorban, és akit vagyonos nénje nevelt. Amikor a nagynéni második házasságára készül, Emmának vissza kell térnie apja házába, ahol húszas éveikben járó nővérei próbálnak éppen férjet vadászni, és Emmának az ebből adódó nehézségekkel kell megbirkóznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik