Kultúra

A tévében: málló szocializmus és egyéb kínok

Kirekesztés és kirekedés, újra támad a Halál, szocialista hosszú agónia, és szerelmi problémák mellett jön III. Richárd is.

Kirekesztés, szegregáció – ismerős fogalmak. De valahol sokkal konkrétabb és keményebb következményei vannak: róluk szól a Tabu sorozat mai epizódja, a kirekesztettekről, kívülállókról, akik vagy saját vagy a többség akarata miatt nem tagozódhatnak be a társadalomba. Van, aki a saját testrésézről hiszi azt, hogy nem az övé, van, aki elütött állatokat eszik, és vannak, akiket a társadalom olykor furcsa és mondvacsinált okokra hivatkozva taszít ki. 21:00, National Geographic.

Folytatódik a kaszasorozat, a Halál most sem nézi tétlenül, ha valaki beleköp a (fekete)levesébe, esetünkben egy középiskolás lány, Wendy sejti meg előre, hogy nem jó ötlet felülni a hullámvasútra, és ezáltal megmenekülnek páran – akik után aztán a Végzet megindítja a hajszát. A szerencsésebb esetben önmaga által sem túl komolyan vett Végső állomás sorozatban a harmadikhoz értünk, a Viasat3-on 21:15-től nézhetjük végig a különböző halálnemeket. 

A magyar tévéfilmek egyik legjobbika, Fehér György III. Richárdja is látható lesz ma. A Shakespeare-művet arcok játékává értelmező 1973-as alkotás Haumann Péter egyik emlékezetes alakítása, de látható benne több más színészóriás is, mint Sulyok Mária, Major Tamás, Latinovits Zoltán vagy Őze Lajos is. 22:25, Duna2.

A szocializmus történetét általában a hatalmi erőszak, a nevezetes történelmi események felől közelítve szoktuk megközelíteni, ezért elég érdekesnek ígérkezik a Viszlát, elvtársak című dokumentumfilm-sorozat, amely 1975-től 1991-ig veszi végig a szocialista tábor lassú szétmállását – a legérdektelenebbnek tűnő éveken pedig mikrotörténetekkel, hétköznapi események által vezeti végig a film fonalát Andrej Nekraszov rendező. Ami azért is érdekes, mivel sokunknak kell szembenéznünk azzal a kettősséggel, hogy annak idején biztonságban, de szabadságdeficitesen, korlátozott piaccal, de viszonylagos jólétben éltünk itt, a legvidámabb barakkban, felélve pár generáció jövőjét – márpedig a Kádár-rendszer a megtorlások utáni, egyre puhább változatai kapcsán nem hogy konszenzus, de minimális párbeszéd sincs. 23:05, m1.

Ilyet sem láttam még, hogy két, nem kapcsolódó csatornán ugyanaz a film menne ugyanazon a napon. Kevin Smith Képtelen képregény című filmje már számtalanszor volt látható, Ben Affleck küzdelme egy nagy szerelem komplikációival a 90-es évek végének modorában, a mai fiatalok számára valószínűleg végtelenül röhejesen. De mit hoz az élet, ma az RTL Klubon (0:25) és a Duna TV-n (21:30) is látható lesz a film, szóval a nagy rajongók kétszer is megnézhetik – meg akik még nem látták a két képregényrajzoló, Jay és Néma Bob (játssza a rendező) és a problémás Csaj kalandjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik