Belföld

Gyöngyöspata alperes

Szegregációval vádolja az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) a gyöngyöspatai önkormányzatot és a helyi általános iskolát. Az egri bíróság kedden tárgyalja az ügyet.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szerint a gyöngyöspatai iskolában a cigánygyerekeket elkülönített osztályokban oktatják, külön ebédeltetik őket. Ők nem járhatnak úszni, kizárják őket a napköziből. Nekik alacsonyabb színvonalú oktatást biztosítanak, mint a párhuzamos, nem roma összetételű osztályokban tanuló társaiknak.


Fotó: Kummer János

Mohácsi Erzsébet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke az FN24 kérdésére elmondta, hogy már 2009 óta figyelemmel kísérik a gyöngyöspatai iskolában történteket. „Már akkor is nyilvánvaló volt, hogy nincs minden rendben. A felsős sni (sajátos nevelési igényű – a szerk.) tanulók össze voltak vonva és kizárólag roma gyerekekből állt az elkülönített osztály.”

Szerinte idén, a szeptemberi tanévnyitó „nagyon beszédes volt, egy kupacban sorakoztak fel a roma gyerekek és egy másik kupacban a nem roma gyerekek.” Az iskola igazgatója a számonkérésre azzal érvelt az alapítványnak, hogy az összevont alsós osztályt már felbontották. De Mohácsi szerint ez mit sem ér, mivel a felbontás után, az 1.-2. és a 3.-4. osztályt ismét összevonták. A roma szülők tiltakoztak, de konkrét lépéseket nem tettek, mert az önkormányzat részéről nyomást gyakoroltak rájuk, kilátásba helyezve a segélyek, illetve egyéb juttatások megvonását – véli az alapítvány.

2011 áprilisi jelentésében a kisebbségi ombudsman jelezte, hogy az iskolában a cigánygyerekek elkülönítése, a szegregáció több megközelítésben is felvetődött. Az egyik az elkülönítő jellegű besorolás, a másik a roma és nem roma gyermekek fizikai-térbeli elkülönítése, és a harmadik a roma gyermekeknek az iskola által nyújtott szolgáltatásból, így például a napköziből történő kizárása.

Mohácsi Erzsébet szerint az ombudsmani jelentést sem veszi figyelembe az iskola. A keddi tárgyaláson még valószínűleg nem lesz döntés, de annyi előnyük van, hogy a bíróság mindössze egy hónap alatt kitűzte a tárgyalás időpontját, ami meglehetősen gyorsnak számít. Így remélik, hogy a tárgyaláson is mielőbbi döntés születik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik