Kultúra

A tévében: Bódy Gábor Hamletje, Errol Flynn élete

Ismét divat a kávéház, 22 éves a fal nélküli Berlin, a színész Errol Flynn vad élete filmen, franciák szívatnak
amerikaiakat egy angol filmjében.

A kávéház: a 20. század elején a kulturális élet alapintézménye, József Attila a Japánban, Karinthy Frigyes a Hadikban, Ady Endre a Centrálban ül, ír, nemfizet, olykor fizet, előleget vesz fel egy szonettre/novellára/tárcára stb. 2002-ben Makó Andrea még ezzel a tagmondattal fejezte be a Fizetek, főúr! – kávéházi történet című dokumentumfilmjének tartalomismertetését: “mi a titka annak, hogy a fővárosban egyre több patinás kávéházat újítanak fel a jövőben”. Tény, a Centrál után a Hadik is megújúlt (a Japán még mindig az Írók boltja, de az is átalakult nemrég!), a főváros (és más városok), úgy tűnik, igénylik az intézményt. Egy csodálatosképp sikersztori a 21 éves Magyar Köztársaságból, 20:00, Duna2.

Ritka, hogy a legnagyobb sztárok élete hasonlítson a filmvásznon előadott történetekhez, ám Errol Flynn, a hollywoodi film egyik legnagyobb sztárja esetében ez volt a helyzet. A színész falta a nőket, már fiatalon volt dolga a törvénnyel, és gyilkosság, erőszak miatt is érték vádak. A Flynn című film a gyerek Errolt egészen pályájának csúcsáig követi, és meglátjuk, az akkori kalandfilmek altatónak tűnnek majd a fiatalon, ötvenévesen elhunyt sztár viselt dolgaihoz képest. A főszerepben Guy Pearce, az 1997-es film a Story4-en 21:00-tól kezdődik.

A filmrendezés megszállottja és mestere, aki az ördögnek lakóhelyet biztosító részeket mindig fontosabbnak tartotta, mint az egészt, azaz Danny Boyle A part című filmjében Leonardo DiCaprio, Guillaume Canet, az ezerarcú Virginie Ledoyen és Tilda Swinton viszi a prímet – egy trópusi nyaraláson egy amerikai két franciától kap egy fülest egy titkos szigetről. Hárman el is utaznak oda, ahol további turistákkal találkoznak. A többi Boyle mester feladata – 21:00, Filmmúzeum

Film-, de inkább színháztörténeti érdekesség 1982-ből: az egyik legeredetibb, legmodernebb avantgárd művészünk, aki amúgy ügynökként együttműködött az állambiztonsággal, majd fiatalon öngyilkos lett, Bódy Gábor Győrben rendezte meg a Hamletet, pontosabban W. Shakespeare: Hamlet – A fegyveres; A filozófus című darabot. Amely kicsapta a biztosítékot, és most, annyi év után ismét láthatjuk – vajon mi maradt meg megbotránkoztató, irritáló erejéből? A főszerepben Cserhalmi György, a nagy barát és munkatárs látható. 22:20, Duna2

Folytassuk a megbotránkoztatást: a Berlin című “városportréfilm” (Michael Ballhaus, Ciro Cappellari) bejárja a (2009-ben) 20 éve újraegyesült német fővárost, bekopog sok helyre, és nem néz félre illedelmesen akkor sem, ha amúgy úgy lenne illendő. Egy szabad és érzékeny alkotás Berlinről 23:10-től a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik