Kultúra

Népítélet: az igazi hazafiság

Egy jó film évek múlva is hat, működik, vonzza a nézőket, erre láthattunk példát a héten.

Igazán semmi sem változott, minden a megszokott kerékvágásban halad, az X-faktor túl a kétmillió nézőn egyedüliként, a VV5 1,1-1,2 millió nézőjére legalább hetente 3-szor számíthat, az Összeesküvők nem teljesít túl jól, rendre kikap – a legnézettebb adása, a keddi 900 ezres is kikapott, méghozzá az RTL Klubon vetített Csak szex és más semmitől (kb. kétszázezerrel).

És hát ez volna az igazi népszerű nemzeti tömegkultúra (amiért a film tulajdonképpen létezik) titka: jót kell csinálni. Ki tudja, hanyadszorra volt a tévében ez az annak idején a moziban is sikeres Goda Krisztina-film, és mégis 1,1 millióan akarták megnézni az “emlékszem, olyan vicces kis marhaság volt”-alapon, ami a jó és/vagy szerethető filmek esetén alakul csak ki. A jó filmhez pedig jó feltételek kellenek, (többször átírt) jó forgatókönyv, amiből nem húzzuk ki pénzhiány (és -lopás) miatt a mellékszálakat, a külső jeleneteket. Ami rólunk szól. (Amúgy a Csak szex…-nek nem a filmezés csimborasszójának, hanem kiindulópontjának kéne lenni, de ennyire tényleg ne kekeckedjünk).

 

A film amúgy megverte a Félelem és shrekketést, a Karib-tenger kalózait és a Vejedre ütök-et, hogy az Oviapu 2-t már ne is említsem. 

Az m1 legperspektivikusabb, legreménykeltőbb műsora a Maradj talpon!, ami kétségkívül nem a könnyeden megfejthető kérdéseknek, hanem Gundel Takács Gábornak köszönhető, a legnézettebb adás a maga 650 ezer nézőjével a 26. helyen végzett a harmincas listán. A kedd esti Híradó majdnem 800 ezer nézője ennél több, de ez a többi hírműsorral összehasonlítva 5-600 ezer nézővel kevesebbet jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik