Kultúra

A tévében: zűrzavaros világok és foci

Háborúk, forradalmak, rasszizmus, meg nem értés - ezekkel kell valamit kezdeni. Ma megpróbáljuk.

Benny Hill és Mr. Bean találkozása a boncasztalon: nem szép, de jó, ez a Folytassa sorozat, melyből most a Folytassa Angliában rész lesz látható. Ha magyar párhuzamot akarok keresni, mintha az Angyalbőrben egy epizódját látnánk: a második világháborúban vagyunk, Angliát Németország bombázza, de mi egy új kísérleti század életét figyeljük – a stratégiailag nem túl bölcs elgondolás szerint egy női és férfi szakaszokból álló alakulat nyerné meg majd a háborút, ám a tapasztalatok szerint maximum egymást.  többit el lehet képzelni a fent említétt két angol úriember humorát ismervén… 18:15, Story4

Annyira jól megy mostanában a két nagy spanyol óriásnak, hogy egy névleg rangadónak minősülő meccsen is szinte biztosnak lehet venni valamelyikük győzelmét. Az Athletico Bilbao ellen készülő Barcelona is toronymagas esélyes, de azért a baszkok ellenállóképességét én nem írnám le olyan könnyen. De végül is ha így, ha úgy, gólzáporos Barca-győzelem vagy óriási hajtás és csata, mindenképpen jól járunk (kivéve, ha elvakult Bilbao-szurkolók vagyunk). 20:00, Sport1.

Nyolc éves, tehát már elég régi, hogy elfelejtsük, és elég új, hogy még ne derengjen régről – ebben az emlékezettudományi vákuumban látható a Rózsadomb című film, Mari Cantu visszaemlékezése gyerekkorára, amikor is 1956-ban a hivatalos ideológiával egyetértő, de nagyon különböző gyökerű szülők és babonás házvezetőnőjük világértelmezési keretei közt a világot kissé elhanyagoltan megérteni próbáló gyerekek találkoznak a forradalom tapasztalatával. 21:05, m2.

Alejandro Gonzales Inárritu világszerte divatossá tette a több szálon futó cselekményű, szociálisan érzékeny, érzelmeit nem szégyellő és nem is takargató filmet. Ennek eklatáns példája a Babel, mely megmutatja, Inárritu hogy lép túl a modorosságon, a manírokon, és hogy telepedik le az onnansó oldalon – persze az kicsit mindig gyanús, ha valaki olyan határozott testcselekkel és öles léptekkel kerüli ki a giccset. Globalizált világunk kicsinységét mindenesetre hatásosan példázza ez a sztárokkal (Kate Blanchett, Brad Pitt, Gael Garcia Bernal stb.) teletűzdelt film. 21:30, m1.

Edward Norton 10 kiló izmot szedett fel annak idején, hogy tökéletes neonáci lehessen az Amerikai história X című filmben. A didaktikus lóláb talán túlságosan kilóg ebben a filmben, de ettől még hatásos, mint ahogy Norton minden filmjében a színész teljes odaadással és beleéléssel alakít: most is hihetően ellenszenves agresszív állat. 22:00, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik