Kultúra

Másfél milliárd forint plusz a fiatal kutatóknak

Már 28 kiemelkedő szakembert sikerült itthon tartani vagy hazacsábítani a Lendület Programmal.

Másfél milliárd forinttal növeli meg a kormány jövőre a Lendület Fiatal Kutatói Program támogatását, amelyre költségvetési forrásokból két és fél milliárd forint jut 2012-ben – jelentette be a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József azon a csütörtöki, budapesti konferencián beszélt erről, amelyen a pályázat tavalyi nyertesei számoltak be az elmúlt év során elért eredményeikről.

Az MTA elnöke által 2009-ben kezdeményezett kiválósági program a legtehetségesebb kutatók megtartását célozza. A program keretében a fiatal kiválóságok elsősorban olyan vizsgálatokat végeznek, amelyek új elméletek kidolgozásához, korszerűbb szemlélet megteremtéséhez vagy egy-egy probléma jobb megértéséhez járulnak hozzá.

2009-ben öt, 2010-ben hét, 2011-ben pedig már tizenhat kutató alakíthatott önálló kutatócsoportot, így immár 28 kiemelkedő fiatal tudós folytathat nemzetközileg is versenyképes kutatásokat. Mint rámutatott, az öt évre biztosított támogatás a saját kutatócsoport mellett önálló munkalehetőséget, méltányos fizetést jelent a hazaköltöző vagy itthon maradó tehetségeknek, akik jól felszerelt laboratóriumot is kapnak, így nem kerülnek versenyhátrányba a külföldön kutatókkal szemben.

Az Akadémia első embere kitért arra is, hogy míg az első két évben az MTA saját költségvetéséből csípte le a finanszírozáshoz szükséges összeget, az idén már költségvetési támogatásban is részesült a program, amelyet jövőre további 1,5 milliárddal növelnek meg. Így összességében 2,5 milliárd forinttal támogatja a költségvetés a programot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik