Belföld

Újraválasztották az MTA elnökét

Ismét Pálinkás József lett a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A tisztségviselői megbízatások lejártának megállapítását követően zárt ülésen, elektronikus szavazással választotta meg kedden új tisztségviselőit a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése. A jelölőbizottság előterjesztését Damjanovich Sándor, a testület elnöke ismertette.

Főtitkárként Németh Tamásnak szavazott újra bizalmat a közgyűlés, újraválasztották Csépe Valéria főtitkárhelyettest, Dudits Dénes élettudományi, valamint Maróth Miklós társadalomtudományi alelnököt is.

Lejárt viszont Kroó Norbert természettudományi alelnök megbízatása, aki két cikluson keresztül töltötte be a tisztséget. Helyére három Széchenyi-díjas akadémikus – Szász Domokos matematikus, Blaskó Gábor kémikus és Hargittai István kémikus kapott jelölést az akadémikusok és a szintén szavazásra jogosult nem akadémikus közgyűlési képviselők körében végzett általános, teljes körű és titkos közvélemény-kutatás eredményeként. A közgyűlés Szász Domokost választotta meg az MTA természettudományi alelnökének.

Pálinkás József mindenekelőtt köszönetét fejezte ki Kroó Norbertnek, aki 12 éven át szolgálta az Akadémiát, először a tudós társaság főtitkáraként, majd alelnökeként. Zárszavában arra kérte a közgyűlést, hogy ugyanolyan támogatásban részesítse az akadémiai kutatóhálózat megújítását szolgáló terveit, mint amilyennel újraválasztotta őt az MTA elnöki posztjára.

A terveket sorolva elmondta, hogy mindenekelőtt csökkenteni kell az MTA-hoz tartozó költségvetési intézmények számát.

“Ötvenkilenc költségvetési intézet tartozik az Akadémiához” – hangsúlyozta Pálinkás József, aki szerint tarthatatlan, hogy 20 fős kutatói létszámmal rendelkező intézet ugyanolyan státust élvezzen, mint az ELTE vagy a Debreceni Egyetem.

Mint kifejtette, Magyarországon ezer fő lakosra kevés kutató jut.

“Szó sincs a kutatói létszám csökkentéséről. Növelni kell a kutatók számát, de sokkal korszerűbb, hatékonyabb szervezeti struktúra keretein belül. Ha sikeresek leszünk, ezt a három évet egy megújult kutatóhálózattal zárjuk, ha nem sikerül, ez a három év is kudarcra van ítélve” – mondta az elnök, aki decemberre összehívta az MTA rendkívüli közgyűlését.

Hozzátette: nincsenek leírt tervek, az egész tagság részvételével, közös gondolkodás eredményeként szeretné megújítani az MTA kutatóhálózatát, amelyek megfelelnek a nyugati mintájú kiválósági intézetek kritériumának.

“Alakítsuk úgy át intézeteiket, hogy fenntarthatók és sikeresek legyenek” – fogalmazott Pálinkás József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik